Босилекът като билка и подправка

0
482

„Ocimum basilicum“ както в оригинал се изписва името на босилека. Определяна като кралската билка, смятана за благородна и свята. У нас най-разпространените са сортове като „Тракия“ и „Юбилейна“, които са умишлено създадени от наши учени. Като родина му приписват Азия, но се среща в дивата си форма както в Африка, така и в САЩ.

Във вариант на билка, босилекът се използва за лечение на болести на дихателната система, както и като болкоуспокояващо. Полезен при проблеми с гърлото, той има и антимикробна функция.

Босилекът е използван и в кухнята основно по два начина:

  • сух – като подправка и
  • свеж – за сосове (например сос „Песто) и за декорация.

Тъй като народите на юг от Екватора имат по-топъл климат и при тях храната се разваля, използването на босилека се явява естествен консервант. Най-разпространеното му използване е в държави като Италия, Тайланд и Виетнам.

Според специалисти за предпочитане е свежия пред изсушения босилек, заради запазването на повече вкусови качества.

Билката не е препоръчителна за хора, които пазят диета с цел отслабване, защото босилекът увеличава осезаемо апетита.

ВАШЕТО МНЕНИЕ