Еволюция на високите токчета

0
153

Колкото и изненадващо да им се струва на повечето хора в миналото високи токчета не са носели само жени, но и мъже. Разбира се не всеки е имал тази възможност, защото това е било привилегия само на богатите и интелигентни хора и се е смятало за символ на богатство и благосъстояние. Тези обаче, които са наясно с тези факти искам да попитам знаят ли как са изглеждали първите обувки с платформа?

По последни данни хората са започнали да носят обувки от преди 7000-8000 г. пр. Хр. Тогава те представлявали парче кожа, завързано директно върху крака или някакво древно подобие на сандали, което отново било направено от кожа. Използвали са се само и единствено от необходимостта на хората да ловуват и да изхранват семейството си. Дебюта на обувките или по-точно на токчета в модата е значително по-късно, около 200 г. пр. Хр. Наричали са котурни, направени от корк или дърво и са се появили благодарение на римските актьори.

Първите високи токчета са създадени през 1533 година и единствената им мисия тогава е била да удължат женския крак. Според източниците, френската кралица Катерина Медичи по време на сватбата ѝ с Анри II е била жената обула за първи път високи токчета. Била известна със сравнително ниския си ръст, въпреки крехката си 14-годишна възраст. Почти по същото време и кралицата на Англия Мария Тюдор искала да изрази принадлежността си към определена класа и за да изглежда по-висока и стройна започнала да носи обувки на висок ток.

Обувките наричани котурни се завръщат отново в Европа през 17 век, значително по-високи, по-модерни и по-изтънчени. Най-разпространената височина тогава била впечатляващите 40 сантиметра, платформата била създадена изцяло от дърво, а горната част от кадифе или коприна. Много популярни обувките били във Венеция, а за да могат да се качват дамите в гондолите трябвало да им помагали двама мъже и поне един докато ходят, за да могат да пазят равновесие.

През втората половина на 16 век в модата на мъжете навлизат токчетата. Те ги носели не само, за да изразяват своята принадлежност в заможното общество, но и докато яздят и за да изглеждат по-стройни. Височина на мъжките обувки обаче била значително по-малка от тази на жените и достигала до 10-12 сантиметра.

Синоним на благосъстоянието през 17 век били обувките на висок ток. Единствено богатите били привилегировани да носят високи обувки и ако притежаваш такъв модел, означава, че имаш много пари.

Началото на Френската революция през 1789 година се смята за начало на изместването на високите обувки с равна подметка. Символът на благосъстоянието изчезнал и на негово място се появили гръцкият стил обувки и сандали. Тогава било дадено и началото на идеята за по-опростен начин на живот в Европа и всички интелигентни хора започнали инициативата да разясняват вредите за здравето ни от пристягащите корсети и неудобните високи токчета.

Средата на 19 век се появила нуждата от удобни обувки, с които хората да спортуват и благодарени на тях да постигат по-добри резултати. Така през 1865 година се появяват т.нар. гуменки, които били покрити с плат, а за основа била използвана гума. Тогава те били предназначени само за тенис и бадминтон. Въпреки това височината на женските обувки варирала и до края на века останало под 5 сантиметра.

20 век е съдбовен както за дрехите, така и за обувките. През всичките 100 години са създадени толкова различни модели, колкото през предишните 1000. 20 век прави жената свободна. Чрез дрехите, обувките и изобщо модата тя изразява себе си, своята индивидуалност, стил, изисканост и интереси. Светът става по-цветен, по-пъстър, по-фин, по-изчистен, с повече елементи и повече нежни материи.

Най-значимите събития от изминалия век:

1930 г. – рождена дата на иглените токчета

1952 г. – утвърждават се иглените токчета с височина 10-15 см

1960 – 1970 г. – завръщат се платформите

Източник: Ladyzone.bg

ВАШЕТО МНЕНИЕ