НачалоМодаЕволюция на високите токчета

Еволюция на високите токчета

Колкото и изненадващо да им се струва на повечето хора, в миналото високи токчета не са носели само жени, но и мъже. Разбира се, не всеки е имал тази възможност, защото това е било привилегия само на богатите и интелигентни хора и се е смятало за символ на богатство и благосъстояние.

Тези обаче, които са наясно с тези факти, искам да попитам знаят ли как са изглеждали първите обувки с платформа?

По последни данни хората са започнали да носят обувки от преди 7000-8000 г. пр. Хр. Тогава те представлявали парче кожа, завързано директно върху крака или някакво древно подобие на сандали, което отново било направено от кожа. Използвали са се само и единствено от необходимостта на хората да ловуват и да изхранват семейството си. Дебюта на обувките или по-точно на токчета в модата е значително по-късно, около 200 г. пр. Хр. Наричали са котурни, направени от корк или дърво и са се появили благодарение на римските актьори.

Първите високи токчета са създадени през 1533 година и единствената им мисия тогава е била да удължат женския крак. Според източниците, френската кралица Катерина Медичи по време на сватбата ѝ с Анри II е била жената обула за първи път високи токчета. Била известна със сравнително ниския си ръст, въпреки крехката си 14-годишна възраст. Почти по същото време и кралицата на Англия Мария Тюдор искала да изрази принадлежността си към определена класа и за да изглежда по-висока и стройна започнала да носи обувки на висок ток.

Обувките наричани котурни се завръщат отново в Европа през 17 век, значително по-високи, по-модерни и по-изтънчени. Най-разпространената височина тогава била впечатляващите 40 сантиметра, платформата била създадена изцяло от дърво, а горната част от кадифе или коприна. Много популярни обувките били във Венеция, а за да могат да се качват дамите в гондолите трябвало да им помагали двама мъже и поне един докато ходят, за да могат да пазят равновесие.

През втората половина на 16 век в модата на мъжете навлизат токчетата. Те ги носели не само, за да изразяват своята принадлежност в заможното общество, но и докато яздят и за да изглеждат по-стройни. Височина на мъжките обувки обаче била значително по-малка от тази на жените и достигала до 10-12 сантиметра.

Синоним на благосъстоянието през 17 век били обувките на висок ток. Единствено богатите били привилегировани да носят високи обувки и ако притежаваш такъв модел, означава, че имаш много пари. Тогава всеки започнал да полага грижи за обувките.

Началото на Френската революция през 1789 година се смята за начало на изместването на високите обувки с равна подметка. Символът на благосъстоянието изчезнал и на негово място се появили гръцкият стил обувки и сандали. Тогава било дадено и началото на идеята за по-опростен начин на живот в Европа и всички интелигентни хора започнали инициативата да разясняват вредите за здравето ни от пристягащите корсети и неудобните високи токчета.

Средата на 19 век се появила нуждата от удобни обувки, с които хората да спортуват и благодарени на тях да постигат по-добри резултати. Така през 1865 година се появяват т.нар. гуменки, които били покрити с плат, а за основа била използвана гума. Тогава те били предназначени само за тенис и бадминтон. Въпреки това височината на женските обувки варирала и до края на века останало под 5 сантиметра.

20 век е съдбовен както за дрехите, така и за обувките. През всичките 100 години са създадени толкова различни модели, колкото през предишните 1000. 20 век прави жената свободна. Чрез дрехите, обувките и изобщо модата тя изразява себе си, своята индивидуалност, стил, изисканост и интереси. Светът става по-цветен, по-пъстър, по-фин, по-изчистен, с повече елементи и повече нежни материи.

Ако сте привърженици на високите токчета, тук има няколко съвета за носенето на високи токчета, които със сигурност ще ви бъдат полезни.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата