НачалоЗдравеСемки и бонбонки...

Семки и бонбонки…

Всички знаем, колко силно „зарибяващ“ е навика да чопкаме семки, веднъж щом започнем. По принцип всички ядки са много полезни, но досега нямаше нищо по-конкретно за благотворната сила на „пипкавото“ чоплене на малките черни ядки.

Слънчогледова предистория

Предполага се, че родините на слънчогледа са Мексико и Перу. Там те били едни от първите растения, култивирани в САЩ. По-късно испански последователи ги занесли в Европа, и след като вече първо самите те ги отглеждали, слънчогледовото семе бързо се популяризирало.

semkiСлънчогледовото семе и олио днес са едни от най-използваните продукти за масово потребление.  Главни производители на слънчогледови семки са Руската федерация, Перу, Аржентина, Испания, Франция и Китай.

Процеса на чоплене и ядене на семки освен, че е залегнал дълбоко в навиците на българите, е и доста полезен за здравето.

Полезни качества на слънчогледовото семе

Природен антидепресант – основна и много важна функция на ядката на семката. Препоръчва се на хора, които имат напрягането ежедневие и като цяло, които се чувстват стресирани. А те май са доста в днешно време…

А ето и останалите предимства на слънчогледовото семе:

Мощен антиоксидант – семките са пълни с големи дози витамин C и Е, които помагат на тялото да се пребори със свободните радикали.

Големи дози на магнезий Да, тук откриваме освен полезните витамин C и Е, и добри количества магнезий. Слънчогледовото семе още намалява нивото на мускулните спазми и крампите!

СеленМинералът в малките черни ядчици е по-полезен от същия съдържащ се в хранителните добавки. Селенът възстановява клетките.

Богатство на калий Ако искат добро ниво на кръвното налягане, то тогава може лесно да го поддържате с чопленето на семки. Калият балансира съдържанието на натрий в храната също.

Наситеност на фолиева киселина – Добрият хемоглобин в тялото се основава на съдържанието на достатъчно количество фолиева киселина, която междудругото се съдържа в слънчогледа.

Високи нива на цинк – Цинкът поддържал производството на важни хормони, като тесторерона и подсилва имунната ни система.

Мазнини, но от здравословните – мононенаситени и полиненаситени мазнини, това са те. Те са истински любимци на сърцето!

Фибри – В слънчогледовото семе има и голяма доза диетични фибри, които както всички знаем спомагат много са ефективното храносмилане.

Ако в джобчето ви дрънкат семки и бонбонки, наблегнете повече на семките… !

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата