НачалоРазниГолемият бариерен риф

Големият бариерен риф

Наричат Големия бариерен риф „кораловият рай на Австралия“. Известен е като най-голямата биосистема на планетата и един от малкото обекти, които могат да бъдат наблюдавани от открития космос.

Бариерният риф е разположен на площ от 348 698 кв. км между нос Йорк на север и остров Лейди Елиът на юг. Включва в себе си близо 2900 рифа, над 300 острова и коралови плитчини, част от които са покрити с екзотична растителност.golemiqt-barieren-rif

Големият бариерен риф е най-дългият коралов риф в света (2000 км). Приютил е над 400 вида коралови образувания и 1500 вида риби. Сред уникалните му обитатели са китовете, косатките, голямата зелена костенурка, „морската крава“ и други, застрашени от изчезване, видове.
Поради уникалността на своята природа, кораловият риф се намира под егидата на ЮНЕСКО.

great-barrier-reef-korali„Обитателите му“ живеят на огромни групи, всяка една от които се развива от индивидуални коралови полипи, които се делят многократно. На външен вид те наподобяват актинии. Състоят се от меко тяло, затворено във външен скелет, образуващ риф. От своя страна, живият коралов риф възниква от редуването на живи с мъртви коралови образувания. Натрупването на коралите се получава от скелетите на вече мъртвите организми, върху които израстват живите. Представата за уникалната цветна феерия в океана е следствие от колоритността и разнообразието на цветовете на кораловите образувания. Големият бариерен риф е известен и като една от най-любопитните геоложки забележителности на планетата и по причина на твърдите си рифообразни релефи – изключително разнообразни по своите форми и размери.

Именно в района на Големия бариерен риф бе открита и най-малката гръбначна форма на живот в света. Екип от австралийски и американски учени нарече рибката, обитаваща кораловите лагуни на рифа, Schindleria brevipinguis. Въпреки, че океанските биолози знаят за съществуването й още от 1979 г., едва наскоро успяха да изяснят нейния произход и разновидност. Проф. Д-р Том Трински и колегата му от Австралийския музей д-р Джеф Лейс са на мнение, че Schindleria brevipinguis, тежаща едва 1 милиграм и дълга 7-8 милиметра, представлява нова разновидност на органичния живот в региона.

Но, както тревожно алармират световните информационни агенции, животът на кораловия рай на Австралия е застрашен от изчезване.
Прекомерният улов на океанска риба, сериозните замърсявания и ерозирането на почвите в крайбрежните ферми са сред основните причини за апела на природозащитниците. Техният план за защита на бариерния риф залага на стриктна забрана за риболов в основната част от неговата територия. Другата причина за тяхната тревога е свързана с глобалното затопляне на земния климат. Например „обезцветяването“ на кораловите образувания е следствие именно на глобалното климатично затопляне в региона.

golemiqt-barieren-rif-ribiФактът, че Големият бариерен риф е туристическа атракция би имало катастрофални последици за туристическата и риболовната индустрия на Австралия. Благодарение на него, годишните приходи в австралийския бюджет от туризма в този регион възлизат на около 2 милиарда и 700 милиона долара. По предварителни данни, евентуалните загуби ще възлязат на милиони долари, а хиляди австралийци ще изгубят работните си места. Предложението на природозащитниците е свързано със съсредоточаване на туристическата дейност в определена част от рифа. Това ще позволи останалата част от Големия бариерен риф да се съхрани необезпокоявана от нежелано вмешателство.

Според биолози от Центъра за морски изследвания от университета в Куийнсланд, кораловите образувания не биха могли да се приспособят към новите климатични условия достатъчно бързо, за да оцелеят в тази биологична среда. Огромна част от тях ще загинат в близките 50 години, поради реалното повишаване на температурите в региона. Дори най-оптимистичната прогноза, предвиждаща затопляне до 2 градуса по Целзий, отхвърля възможността за успешното им адаптиране към новата климатична картина. Специалистите алармират, че до средата на настоящото столетие кораловите организми ще изчезнат напълно и безвъзвратно.

Източник: сп. Усури бр.6/2005 / vodnazona.com

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата