НачалоДжаджи и ТехнологииДистанционното отива в музея

Дистанционното отива в музея

Влезте в сграда 99 в кампуса на Microsoft в Редмънд, Вашингтон, и на рецепцията ще ви поздрави тъмнокосата Лора. Тя е дигитално изобретение, говори и общува с посетителите от монитор. Лора дори отговаря на кимване, на други жестове и на гласови команди. Технологията, създала Лора, е доказателство, че компаниите искат да освободят потребителите от клавиатурите и дистанционните.

Лора няма да се продава скоро в кварталния магазин за електроника. Но популярната Wii конзола за игра на Nintendo със сензор за движение и iPhone с тъчскрийн на Apple имат много клиенти, предричащи, че битовата електроника, контролирана чрез жестове и естествена реч, ще е факт в близко бъдеще. Производителят Hitachi заяви, че ще бъде първият голям бранд, продаващ телевизори, които отговарят на команди с жестове. Амбицията на японския гигант е част от далеч по-мащабното усилие да се достигне до хора, объркващи се от все по-сложната апаратура.

Идеята за устройства, командвани от жестове, датира още преди компютъра HAL да управлява космическия кораб във филма от 1968 „Една одисея в космоса през 2001″. Едва сега обаче става възможно  базираните на жестове системи да поемат към пазара.

Най-големият пробив са подобрените камери, които улавят колко далеч от обектива е обектът, позволявайки далеч по-точна интерпретация на движението. Те са все още скъпи, но след като цените им паднат достатъчно, ще се вграждат масово. Тогава ще си седим пред телевизора и ще махаме с ръка за смяна на канала, а на презентация с PowerPoint ще въртим ръка по посока на часовниковата стрелка, за да увеличим звука от лаптопа, който е в другия край  на помещението.

Технологията с жестове ще предопредели пазара по различни начини. Някои включват само продуктите, които хората ще контролират без бутони и екрани. Други  включват и тъчскрийн продуктите, изискващи контакт. Пазарът за монитори, които усещат докосване, се очаква да се разшири петкратно до 2013 и да достигне $500 млн., според анализатора Роджър Кей в Endpoint Technologies.

Фил Макини, главен технолог в Personal Systems Group към Hewlett-Packard твърди, че по-късно тази година компанията ще въведе опции за жестовете в TouchSmart компютрите, без да уточнява какви ще бъдат те.  С падането на цените оборудваните с камери устройства биха помогнали на хора, грижещи се за трудно подвижни пациенти, за да следят дали не са паднали, или дали могат да отговарят на въпроси с кимване и ръкомахане. Жестовете и звуците са повече от предизвикателство. Американците например посочват с един пръст, докато това се смята за грубо в някои части на Азия. Потребителите ще трябва да прилагат нови начини, за да вършат продуктите онова, което поискат от тях. „Започваме да вплитаме наученото, за да накараме всичко да заработи“, обобщава Ерик Хорвиц, изследовател  от Microsoft.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата