НачалоЗдравеЗимна грижа за нашата кожа

Зимна грижа за нашата кожа

Зимните месеци поставят на изпитание не само организма ни и косата, но и кожата. Рязката смяна на температурата се отразява зле на външния ни вид. Тогава кожата ни изглежда повяхнала и безцветна, поради липсата на слънчева светлина и витамини.

Каквато и декоративна козметика да използваме обаче няма да може да се справи с проблема и да скрие липсата на витамини в организма ни. Затова се налага да действаме сами и за да стане това трябва да добавим някои продукти в ежедневното си меню.

Как да поддържаме кожата си през зимата?

За да запазим кожата си красива и най-вече здрава, трябва чрез храната да си набавяме витамини и минерали. Можем да заложим и на витамини купени от аптеката, които също не са за подценяване, но ако не сме почитатели на този вид средства, включването на различни продукти в хранителният ви режим също ще помогне много. За да разберете обаче какво точно липсва в менюто ви, погледнете кожата си.

Ако от студа навън кожата ви е станала грапава, то тогава организма се нуждае от никотинова киселина или витамин РР. При това положени включете в менюто си зърнени каши, пълнозърнест хляб и фасул, а също и бирена мая на таблетки. Витаминът РР се съдържа още и в месото, граха и немазните видове риба.

Кожата ви е станала суха, започнала е да се лющи, появили са се тъмни петна и пъпки?

Това показва само едно и то е недостиг на витамин А (ретинол) и провитамин А (каротин). Тези витамини е необходимо да се набавят за поддържане на нормалното състояние на лигавиците и кожата. Хранителните продукти, които го съдържат и то в сравнително големи количества са различните видове дроб, морковите, доматите, сушените кайсии, суров жълтък. Каротин се съдържа и в почти всички плодове и зеленчуци с яркожълт или червен цвят като шипките, тиквата, репичките.

Нуждаете се спешно от витамин Е ако кожата ви е загубила своята еластичност и изглежда повяхнала. Този витамин се нарича още и „витаминът на младостта“ и се съдържа в зелените зеленчуци, морковите и нерафинираното олио. Само една чаена лъжица нерафинирано растително масло на ден ще ви даде необходимата доза витамин Е.

Домашни рецепти за здрава и красива кожа през зимата

Сухата кожа среща големи проблеми не само през зимата, но и през ранната пролет. Това е времето през което тя започва да изглежда отпусната и безжизнена, а овлажняващите вани задължително трябва да бъдат ежедневни. Те се правят по следния начин: във вода се добавя портокалово или грейпфрутово масло, разтворено в мляко.

Маска за красива кожа с мляко и мед
Маска за здрава кожа с мляко и мед

Ако искате да постигнете още по-бърз ефект разтворете във водата 1 л. пълномаслено мляко и 1 супена лъжица мед. Само след няколко процедури кожата ще придобие един по-добър вид и това ще видите с очите си.

Ключът към красотата и младостта се крие в правилното хранене и добрият витаминен баланс в кожата. Кожата ни говори сама, просто си направете труда да я чуете.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата