НачалоХобиИгор Стравински - Google не остават безразлични

Игор Стравински – Google не остават безразлични

Google както винаги не остават безразлични към световните личности. Този път логотo им е посветено на руския композитор Игор Стравински, който е роден на днешната дата (17 юни) през 1882 година.

Кратка биография на Стравински

Игор Фьодорович Стравински (на руски Игорь Фёдорович Стравинский) е знаменит руски композитор и диригент. Творчеството му се отличава със смели ритмомелодични и хармонически средства, с блясък и оригиналност.

Ранен живот

Ражда се през 1882 г. в Ораниенбаум край Санкт Петербург, в заможно семейство на изтъкнат оперен артист. Баща му е поляк, а майка му – рускиня. Майката на Стравински започва да го обучава да свири на пиано още от пет годишна възраст. Тъй като баща му е известен оперен певец, той от малък ходи с него почти навсякъде. На девет години талантливото момче, започва да ходи на уроци по пиано официално.

След това се записва да учи право,но през това време (1903-1908 г.) учи композиция при големия руски композитор Римски-Корсаков. През 1905 г. завършва правното си обучение, но през целия си живот никога не работи като адвокат.

Кариера

След завършването си Игор Стравински се отдава на композирането. През 1907 г. написва първата си симфония, а дотогава е писал само произведения за пиано. През 1908 г. прави първия си авторски концерт, където присъства Сергей Дягилев – бивш балетист и настоящ директор на частна балетна трупа в Русия.

През 1909 г. Стравински се запознава в Санкт Петербург със Дягилев, който по това време организира фестивал „Руски сезони“ в Западна Европа и Америка. Дягилев предлага на неизвестния автор да напише музика за балет по мотиви на руските народни приказки в направление импресионизъм и така се ражда „Жар-птица“. През 1910 г. премиерата на парижка сцена на балета предизвиква фурор.

На следващата година Стравински го преработва и след като е поставен отново на сцена, той до такава степен допада на зрителите, че се заговаря за създаването на нов музикален стил, станал по-късно известен като „неокласицизъм“.

През 1913 г. се жени и се премества да живее в Париж, но с течение на времето започва да получава повиквателни да се върне в Русия, защото не притежава френско гражданство. Впоследствие се мести в Швейцария, където живее от 1920 до 1940 г, когато най-накрая получава френски паспорт и се връща в Париж.

Въпреки това през 1939 г. известият композитор напуска френската столица и заминава за Америка, защото в рамките на около година майка му, жена му и голямата му дъщеря умират и там всичко го потиска. Той решава да започне отначало като диригент и композитор във филмово студио в Холивуд.

По-късно работи и като преподавател в Харвард. През 1945 г. се жени повторно за прима-балерина.

Смърт

Игор Стравински почива на осемдесет и девет годишна възраст на 6 април 1971 в Ню Йорк, но е погребан в православната част на острова-гробище Сан Микеле (Венеция), до гроба на Сергей Дягилев.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата