Декември е месецът, в който има най-много празници. Те вече започнаха, а с тях и отрупаните с храна трапези. В момента сигурно всеки от вас се облизва нали? След това обаче си припомняте и неприятностите, които имате след всяка една вечеря в семейна или приятелска атмосфера. Неприятното чувство на тежест в стомаха, което разваля празничното ни настроение е познато на всеки, но не се притеснявайте има начин това да се промени.
По телевизията се въртят реклами за медикаменти, които могат да ни помогнат да решим проблема си, но забравете за тях, защото съществуват и естествени методи. Препоръчително е да помогнем на храносмилателната си система да се справи по-бързо с храната, която ще приемем този месец. Ако наблегнем на определени продукти и растения преди това ще подготвим организма си за празничните вечери.
Според специалистите много ефикасни срещу подуването на корема са копърът и кимионът. Приемането и на ананас също много помага за решението на проблема, защото съдържа бромилин, който подобрява смилането на храната.
Други продукти, които можете да включите в менюто си са – папая, джинджифил, розмарин, цвекло и артишок. Те имат хепатична функция, която също се грижи за по-бързото храносмилане и излишната тежест, която чувстваме в стомаха си.
Специалистите ни съветват още не само преди празниците, но и след тях да наблегнем на по-леки храни като задушени зеленчуци и риба.
Едно от предложенията им е да си сготвим херинга, която е много подходяща за студените месеци. Друго, което също е много важно е да пием вода, плодови сокове, бульони, зеленчукови супи, дори и леко подсолени напитки. Тези напитки понижават значително чувството на тежест в стомаха, както и киселините.