НачалоДжаджи и ТехнологииКевлар - какво представлява и къде се използва кевларът?

Кевлар – какво представлява и къде се използва кевларът?

Кевлар е един от най-издръжливите материали, създадени някога от човека. Въпреки че производството му е отностително скъпо и ресурсоемко, уникалните качества на кевлара водят до разпространението му в много сфери на цивилната индустрия и военно промишления комплекс.

Какво е кевлар?

Кевларът представлява лек и изключително издръжлив органичен полимер, изкуствено създаден материал, който принадлежи към групата на арамидите, от които се произвеждат влакна с много висока издръжливост при разтягане.

Химическа структура на кевлар
Химически модел на кевлара

Открит е по случайност в лабораторията на фирмата „DuPont” от американска химичка от полски произход Стефани Кволек през 1964-65 г. Постепенно, технологията на производство на кевлар търпи развитие през 1965 г., а в началото на 1970 г. започва търговското производство на материала. Той е патентован през 1974 г. и понастоящем има много широко приложение в различни сфери.

От това време до днес, кевларът, използван като материал за военни цели и авиацията е преминал дълъг път и сега можем да го срещнем и в много предмети за ежедневна употреба. Днес, кевларът е едно от най-важните и най-разпознаваните изкуствени влакна, които са откривани някога въобще.

Самото наименование „кевлар“ е всъщност име на търговска марка на фирма „DuPont”. На пазара има още една търговска марка на подобен материал – “Twaron” на фирмата „Teijin Aramid”.

Предимства на кевлара

При едно и също тегло, проба от кевлар е до 5 пъти по-здрава от проба на стомана. Освен това, кевларът се отличава с висока термична устойчивост, стабилност и неголямо удължаване при скъсване.

Кевларът не подлежи на корозия и е устойчив на действието на повечето химикали. Влакното кевлар е незапалимо, непроводимо и устойчиво на износване.

Приложения на кевлара

Благодарение на тази уникална комбинация от характеристики, кевларът има много приложения от момента на въвеждането му на пазара в началото на 70-те години.

Кевларът е материал, от който се произвеждат влакна, които се използват в: бронежилетки, каски, батути, ски, тенис ракети, дори при самолетоносачи.

Професионални тенис ракети с кевлар

Кевлар се използва и при повишаване на издръжливостта при счупване и разтягане при оптичните кабели.

В туризма, кевларът има приложение при обувки и дрехи. При Кевлар в гумите на велосипеди и мотоциклетивелосипедите и моторите се използва за укрепване на различни елементи, както и за производството на леки дрехи за мотористи. Той, също така, има приложение и при диафрагми на високоговорители, гуми за автомобили, платна на яхти, космически кораби и много други.

Знаете ли че?

В магазините може да се намерят дънки произведени от кевлар? На пазара съществуват дори раници, които нито един крадец не би могъл да нареже. Налице са също така обувки за футбол, благодарение на които може да се подобрят резултатите от играта.

Материя с кевларМного хора асоциират кевлара с бронежилетки. Бронежилетките произведени от кевлар са с най-висок клас издръжливост и са в състояние да отблъснат куршуми изстреляни дори от картечници.

Кевларът е използван и при авиацията. Постоянния стремеж за намаляването на масата на самолетите за ограничаване на изразходваното гориво допринесе затова, този материал да намери широко приложение в много самолетни конструкции.

Свойствата на кевлара, допринасят затова, че той е идеален материал навсякъде там, където има значение неголяма маса, издръжливост и устойчивост на корозия. Той се проявява под различни форми, като влакна, листове, маса от влакна, в зависимост от конкретните нужди и изисквания.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата