НачалоБизнесКои са качествата, които правят мениджърите изключителни?

Кои са качествата, които правят мениджърите изключителни?

…или защо е важно да си лидер в икономиката и мениджмънта?

Добрите мениджъри с времето несъмнено се превръщат в изключителни лидери. За целта обаче, те трябва да притежават и развиват няколко качества в хода на тяхната активна професионална кариера, за да стигнат най-високото стъпало на лидера.

Освен основните мениджърски роли като планиране и организиране, мотивиране, ръководене и координиране, лидерът трябва да се справи и със следните критерии, за да стигне върха – вдъхването на енергия в екипа е един от основните моменти, които перфектният мениджър, устремил се към лидерската позиция, трябва да умее да владее и поддържа.

Изключително важна е комуникацията между лидерите и служителите. Един лидер трябва да осъществява непрекъснат вербален контакт между него и хората, които ръководи. Комуникацията трябва да бъде провеждана от сърце, без лицемерие и недоизказани негативни мисли. Лидерът трябва да се стреми да влива енергия сред екипа си, да го вдъхновява и мотивира да работи, за да показва по-добри резултати. Позитивните мисли и енергия, които текат между мениджъра и екипа са тези, които ще накарат хората да вярват в положителната визия на фирмата и ще ги направи по – сплотени и гледащи в една посока.

Кое прави мениджърите специални?

Истинската сила на добрия мениджър с потенциал да се превърне в тотален лидер се крие в способността да даде власт на служителите си. Само привидно това означава, че трябва мениджърът да се откаже от своята власт. Напротив, така той прави и екипа си, и себе си по -силен. Целта на един лидер не трябва да бъде контрол върху другите, до такава степен, че да им отнема въздуха. Знаем, че когато една власт е криворазбрана, тя не поражда нищо хубаво. Властта, която ще бъде дадена на служителите, ще им помогне да израстнат както в личностно, така и в професионално отношение като ги мотивира да учат и работят усилено. А в това печелят всички – фирма, мениджър, екип и отделните личности в екипа. Факт е, че добрите организации влияят  на служителите си като ги поощряват да учат и да израстват, като самата тя им осигурява обучение и здрава работна среда.

Важно за израстването на мениджъра до изключителен лидер е умението да указва подкрепа на служителите си. Един добър водач, трябва ясно да показва целите на организацията и да дава ясна връзка за напредъка на всички. Той трябва да бъде готов да дава всичко необходимо, за да може служителите да се справят с работата и да преуспяват в нея. Когато ръководителят срещне неизменните проблеми, той трябва да бъде готов и да умее да  предложи най – конструктивните решения и да поощрява с добри думи служителите си, за да не ги обезсърчава. Перфектният мениджър не трябва да допуска да отправя обвинения към конкретен служител заради конкретен провал. За здравата връзка между целия екип и приятелско отношение между служителите, от изключително значение е подкрепата от високо. Така те ще бъдат в готовност да общуват и работят по-уверено, когато знаят, че зад тях стои подкрепата на лидер.

Другата тайна, която ще заведе до сигурен успех мениджъра е комуникацията, която осъществява със служителите си. Комуникацията е запазената марка на успешните организации и техните лидери. Когато една комуникация е обмислена и е динамична, интерактивна, то тя се разпространява по прозрачен начин из между всички структури на компанията. Перфектните лидери умеят да мислят за публиката си, както и за нейните нужди и внимателно да подбират тона и начина на комуникация с тях.

Ако изпълнявате старателно тези мънички, но важни критерии, то бъдете сигурни, че не сте далече от успеха. Но преди това, ще ви бъде необходима добра теоретична подготовка и качествено обучение, което можете да получите от всеки доставчик на обучение, който предлага курс по икономика. Ако кандидатствате и бъдете одобрени от схемата Аз мога повече икономика и мениджмънт, то вие ще получите шанс да се обучавате за икономисти и мениджъри напълно безплатно, без да се налага да платите и стотинка. Всеки може да се включи в схемата, стига да отговаря на единствените условия, която има тя, а те са да бъдете трудово заети и да сте сключили трудов договор  работодателя си.

Повечето от центровете за професионално обучение се стремят да бъдат колкото се може по – полезни на своите курсисти и освен качество в обучението, те се опитват да им предложат и алтернативи. Така вече някои ЦПО-та предлагат иновативен метод за учене – дистанционното обучение. Което се изразява в учене по онлайн път, чрез компютър, таблет или смарт телефон и връзка с интернет към тях. Уроците са интерактивни видео и можете да си ги пускате по всяко време на денонощието, без да се налага да се съобразявате с време и място.

Е-обучението ви дава такава свобода на действие, където никъде другаде не бихте могли да я получите. Освобождава ви от ангажимента да посещавате конкретно определено място в точен час, лишава ви от притеснението, че бихте могли да закъснеете ида получите отсъствие. Комуникацията с преподавател по никакъв начин не липсва при дистанционното учене, защото веднъж седмично всеки курсист по свое собствено желание има възможност да се срещне с преподавател, с който да проведе консултация, относно темите, по които изпитва затруднение. Не ви остава нищо друго освен да се запишете на курс по „Икономика и мениджмънт“ и да се отдадете на учене като си дадете шанс за нова професия и нови постижения.

 

Най-новото

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

10 Неустоими Идеи за Подарък за Мъж за Рожден Ден

В търсене сте на перфектния подарък за мъж? Искате да избегнете клишетата и да...

Още по темата