НачалоБизнесПрезидентът на Standard & Poor's се оттегля от поста си

Президентът на Standard & Poor’s се оттегля от поста си

Президентът на международната рейтингова агенция Standard & Poor Девън Шарма обяви официално намерението си да подаде оставка две седмици след като компанията понижи кредитния рейтинг на САЩ. Мястото му ще бъде заето от Дъглас Питърсън, който до момента изпълняваше функциите на главен оперативен директор на клона на Citibank в Ню Йорк. McGraw-Hill, компанията-майка на S&P’s, настоява Шарма да бъде на разположение за консултации във връзка със стратегическата политика на дъщерното им предприятие поне до края на текущата година.
Ръководството на S&P отнесе серия от ожесточени критики във връзка с понижаването на кредитния рейтинг на Щатите. В интервю за NBC Тимъти Гайтнър, американският финансов министър, също изрази недоволството си от решението на S&P и дори ги обвини в изключително слабо представяне и погрешна преценка на ситуацията. Гайтнър изтъкна, че политиката на S&P е допуснала грешка в изчисленията американските бюджетни проекции, определяйки им стойност от 2 трилиона долара, което се превърна във водещо основание при вземане на решението за смъкване рейтинга на САЩ.
В момента Американското министерство на правосъдието за ААА-рейтинги провежда разследване с цел изясняване причините довели до решението за понижаване на рейтинга от ААА на АА+. Органите за контрол и одит са започнали проверките с анализ на данни по изплащане на ипотечни кредити от времето на жилищния бум, при който много инвеститори загубиха вложенията си.
„В настоящ план S&P ще продължи да функционира – ще дава независими кредитни оценки, подкрепени с факти и прогнози в дългосрочен план“, съобщиха представители на компанията.

Източник: BBC

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата