Безсънието – десет възможни причини

0
642

Независимо дали имате супер важна среща или просто трябва да ставате рано, добрият сън е от значение за продуктивността ви през деня. Но се оказва, че не е толкова лесно да се наспим, колкото си мислим – мъчи ни безсъние.

Вижте най-пълния анализ на причините и съвети за преодоляване на безсънието

Устойчивостта на съня от голяма степен се определя от нещата, които правим непосредствено преди да си легнем.

Обичате да четете? Или да пиете мляко?

Или с часове играете компютърни игри?

Какъвто и да е вашият завършек на вечерта, той ще се отрази на съня ви. Ако сте от хората, които трудно заспиват, по-добре вижте десетте неща, които най-вероятно ви пречат да се наспите.

Течности

Изпиването на чаша чай или чаша топло мляко може и да е чудесен метод за приспиване, но е сигурен причинител на среднощно събуждане и ходене до тоалетната. Подобен ефект може да създава свръхактивният пикочен мехур, който е медицински проблем. За да си помогнете в този случай, просто намалете течностите след 18 или 19 часа и не яжте храни, които могат да дразнят стомаха, като например пикантни ястия.

Матрак

Безсънието уморяваПомните ли добрите стари времена, когато с приятели играехме до сутринта на телевизионни игри, а после кротко заспивахме на дивана в хола? Да, но тези времена безвъзвратно си отидоха, както и поносимостта ни към дивани, подове, походни легла и т.н.

Избирането на подходящ матрак не е в следствие на позоваване на изследвания и вярване на реклами. Матракът се избира по собствена преценка и удобство. Неудобният матрак може сериозно да ви вгорчи живота.

Глад

Може би няма по-гадно усещане от това да си легнеш уморен и само след минута да чуеш бруталното къркорене на стомаха си. За да избегнете подобни случки, просто планирайте по-добре храненията си. Понякога по-обилното хранене вечер може да ви натежи. Така че вечеряйте по-рано, а преди лягане можете да хапнете нещо малко, което да засити стомаха ви, поне докато заспите.

Изпитано средство срещу безсъние

Упражнения

Понякога след фитнес или тренировка у дома чувствали ли сте се като пружина? Обикновено след физическо натоварване тялото увеличава хормоните на стреса. Те засилват потока на кръвта, която усилва сърцебиенето и повишава телесната ни температура. И всичко това пречи на съня. За да сте сигурни, че физическите упражнения няма да пречат на съня ви, просто спортувайте по-рано през деня и в никакъв случай непосредствено преди лягане. Всъщност колкото по-рано е тренировката ви, толкова по-добре ще спите.

Стрес

Краен срок за проект, предстояща среща или тайна, която трябва да споделите, подобни стресови и тревожни ситуации са убийци за съня. Неспособността ни да забраняваме на умовете си да „препускат“ цяла нощ сред минали и предстоящи събития е често срещан проблем при хора, подложени на стрес. И понеже времето, в което спим, е единственото спокойно състояние, в което изпадаме, тогава мозъкът ни работи по-добре. Стресът не е само ментален, той може да се прояви и във физически аспект и хормонална посока. За да се разтоварите от стреса, можете да медитирате, да прочетете книга или да получите релаксиращ масаж. А ако подобни неща станат рутина, добрият сън ви е в кърпа вързан.

Алкохол

В зависимост от изпитото количество алкохол и времето, в което е изпит, ефектите са различни. Алкохолът преди лягане, като чаша вино например, действително може да ви помогне да заспите. Така или иначе, умерените количества, консумирани час преди лягане, могат да пречат на втората половина от времето, в което спите. Може да се събудите от кошмар по-лесно или да ви се наложи да отидете до тоалетната. Тогава повторното заспиване става по-трудно. Подобно нарушение на съня може да доведе до дневна умора, сънливост и т.н.

Решението е да избягвате алкохола преди лягане. Чаша вино или една бира може, но не посягайте за втора.

Светлина

Спалнята е свято място, но само в преносен смисъл. Там никой няма право да ни притеснява и, най-важното, не ни е нужна светлина. Имаме предвид изкуствена светлина, независимо дали идва от лампите на улицата, от телевизора или компютъра. Тя разстройва вътрешния ни часовник.

Поради честата смяна на времето ни за лягане, ритъмът ни е нарушен. Ако имате проблем със заспиването, уверете се, че си лягате в напълно тъмна стая и няма какво да ви разсейва. Снабдете се с плътни завеси и махнете телевизора и компютъра, за да сте сигурни, че ще използвате това място само за спане.

Телевизор

Всекидневно се появяват изследвания на учени, свързани с ефекта, който телевизията оказва върху съня ни. Най-зле нивлияе гледането на телевизия преди лягане. Не само лъченията на екрана тормозят тялото ни, което по принцип се „сверява“ по дневната светлина, но и стимулиращият ефект върху мозъка ни пречи да заспим. Най-лошото е, че почти всеки от нас гледа телевизия именно преди да си легне.

Компютър и мобилен телефон

В технологичния свят, в който живеем, да бъдат избегнати компютрите или мобилните телефони преди лягане е почти невъзможно. Но е по-скоро необходимо, за да можем да си осигурим пълноценен сън. Освен че излъчват ненужна светлина, компютрите и телефоните несъзнателно ни навяват мисли за работа. За джиесемите дори вече има твърдения, че излъчват радиация, която допълнително тормози съня ни. И накрая – съобщенията, телефонните обаждания и дори получаването на мейли могат да ни събудят без дори да го искаме (вибрацията на телефона е достатъчно силна, за да смути съня ни). Ще си помогнем като просто ги изключим.

Кофеин

Не е нужно да ви казваме, че кофеинът се отразява на съня, но може би не всеки от вас е наясно как точно става този процес. Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в мозъка. Тези рецептори предизвикват сънливост. Когато са блокирани, ние сме бодри. От голяма чаша кафе с около 200 милиграма кофеин, изпита в 15 часа, до към 21 часа в организма ни е останало половината количество. И въпреки че ще успеем да заспим, сънят ни в никакъв случай няма да е пълноценен. Съветът ни е след 15 часа да не се посяга към кафето.

И ако все още не можеш да заспиш, пробвай това срещу безсъние

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ