Мислите, че шампанското трябва да се отваря с гръм и трясък?
Не само, че това не е задължително, а дори силното „пуп!“ всъщност разкрива аматьорите.
Експертите твърдят, че бутилка шампанско, отворена с умение, трябва или да издаде съвсем слаб звук или въобще да не се чуе.
От WSJ ни дават подробно обяснение как точно как да отворим бутилка шампанско като професионалист:
* Правилно изстуденото шампанско ще съска и ще се пени по-малко
* Избършете бутилката със суха кърпа, ако се е получил конденз, за да избегнете изплъзване
* Срежете станиола с помощта на нож и след това го махнете с пръсти
* Наклонете бутилката под ъгъл от 45 градуса и я насочете в безопасна посока – далеч от себе си, другите и всичко чупливо
* Придържайте корка с едната ръка, докато с другата развивате телта
* Завъртете няколко пъти бутилката, за да освободите тапата, като същевременно продължавате да придържате корка с другата ръка
* След като чуете леко свистене и евентуално видите малък облак газ, можете да сте сигурни, че бутилката е отворена и тогава внимателно отстранете цялата запушалка.
Шумното отваряне на шампанско може и да е забавно сред приятели, но имайте предвид, че е за сметка на качеството на напитката, защото след такова отваряне тя ще има по-малко мехурчета и по-лош вкус.
След като сте успели да отворите шампанското професионално, следващата стъпка е да го сервирате правилно.
Използвайте подходяща чаша и сипете 1-2 пръста шампанско, след което изчакайте мехурчетата да поспаднат и налейте повторно.
За частта с пиенето разчитаме, че можете да се справите и сами без инструкции. 🙂