Прически с кок

1
1086

Спокойно може да се каже, че кокът е една от прическите, която е любима на дамите и сякаш каквото и да става, не излиза от мода. От една страна това се дължи на огромното разнообразие от варианти да приберете косата си на кок.

Освен това, тази прическа е толкова универсална, че можете да я използвате при абсолютно всякакви поводи. С добре направения кок можете да се сдобиете с  елегантна и изискана визия, делова или по-небрежна, романтична или ежедневна визия.

Всичко зависи от вас и от това какъв ефект искате да постигнете.

Няма как да не сте виждали, например, някоя ваша приятелка с прекрасно вдигната коса, която ви казва, че сама е успяла да си я направи. Най-вероятно сте си помислили, че това не е за всеки, или че не ви се удават такива неща.

Но истината е, че не е толкова трудно, колкото ви се струва. С помощта на няколко лесни трика и идеи, съвсем ще забравите за скъпите прически при фризьорите и ще бъдете неотразими във всеки един момент.

Преди всичко, е важно да се снабдите с няколко неща, които ще ви помогнат страшно много в направата на който и да е кок. Това са:

  • фиби и фуркети,
  • ластици,
  • гъби за коса,
  • лак за коса,
  • екстеншъни (ако имате),
  • гребенче за тупиране и
  • разбира се, по желание можете да добавите всякакви аксесоари като ленти за коса, шалове или пък разнообразни украшения за коса към арсенала си.

Също така е добре да знаете, че всяка коса е различна и по различен начин се поддава на обработка. Например, ако вашата коса е рядка и тънка, по-добре ще е да работите с нея когато е чиста. Но ако е доста гъста, обемна и немирна, ще се справите по-лесно с нея, ако сте я измили преди ден или два.

Ще ви предложим няколко варианта за кокове, които със сигурност ще ви станат любими и ще си ги правите с голямо удоволствие, независимо дали отивате на официална вечеря, или пък просто ще излезете на неделна разходка с приятелка.

Бърз небрежен кок

Това е възможно най-бързият кок, който може да направите. Естествено, започва се с чиста и суха коса.

Събирате я на висока конска опашка и я хващате с ластик. Сресвате назад косата в конската опашка.

Правите още едно прехвърляне на ластика, но не прекарвате косата изцяло през него, а го оставяте така.

 

 

Кок с гъба

Гъбите за коса са доста нашумели в последно време и също така са изключително практични. Предлагат се в различни цветове и размери, за това се уверете, че сте си купили правилния цвят, според този на вашата коса. Добре е да имате няколко размера, тъй като всеки придава съвсем различен завършек на прическата ви.

И така, срешете косата си назад и я хванете на опашка. След това прекарайте косата си през дупката на гъбата и я разстелете, така че да покрива цялата гъба. Ето тук е много важно да сте взели правилния цвят гъба, защото ако косата ви е малко по-рядка, няма да успеете да покриете цялата гъба равномерно и може би на места тя ще се вижда.

Например, ако косата ви е руса, а имате черна гъба, няма да получите добър ефект.

След като сте разположили косата си достатъчно добре върху гъбата, можете да я фиксирате с помощта на ластик. Косата, която остава да стърчи около гъбата можете да усучете и да приберете покрай ластика с фиби.

Ако имате доста дълга коса, се опитайте от стърчащите краища да направите плитка, която също увийте около самата гъба и закрепете с фибички. Този тип кок е много изчистен и е подходящ за делови срещи или пък за по-официални поводи.

Ако обаче, искате да го „раздвижите” малко и да го добавите към по-ежедневните си визии – увийте основата на гъбата с тънко шалче, което подхожда на облеклото ви. Така ще съчетаете елегантността на кока с малко свежест и закачливост. Като за край – напръскайте с лак за коса. Този кок е подходящ средно дълга и дълга коса.

Небрежен кок с гъба

Ако търсите малко по-интересен ефект, гъбата отново може да ви влезе в употреба. Този път трябва да подготвите косата си, преди да я приберете, като най-напред я накъдрите. Няма значение дали ще изберете преса или маша.

Леко разрошете къдриците и ги напръскайте с лак. След това повторете стъпките с опашката и гъбата.

Тук обаче, не фиксирайте косата върху гъбата с ластик, а просто с няколко фибички я приберете съвсем небрежно около основата на самата гъба. Можете да издърпате няколко къдрави кичура, които да падат свободно около лицето ви.

Нисък кок

Ниските кокове са наистина уникални и придават елегантност и женственост на всяка дама. Получават се по същия начин, като ползвате гъба, само трябва още от самото начало да хванете косата си на по-ниска опашка.

Също така – за малко по-загадъчен вид – пробвайте да си направите нисък кок, но на една страна. При него опашката трябва да бъде издърпана ниско зад едното ухо.

Ако желаете кокът да е раздвижен, отново накъдрете косата си предварително. Този тип прическа също е подходящ за средно дълга и дълга коса.

Висок кок

Висок кокВисоките кокове от своя страна пък, биха допринесли за стил и класа във вашата визия и също така може да се каже, че остават в графата „строго официални“.

Затова добре преценявайте случаите, в които избирате тази прическа. Прави се съвсем лесно и бързо, разбира се, отново с гъба. Косата се вдига на доста висока опашка – почти на върха на главата и там се оформя с гъбата, фиби и каквото още решите.

Важното при високия кок е добре да сте опънали и загладили косата си нагоре в опашката, за да не започне да се свлича сама.

Кок от плитка

Ето и един вариант, за който не е необходимо са използвате гъба, но за сметка на това е подходящ за дълга или доста дълга коса.

Първо изберете на каква височина искате да е разположен кокът ви и фиксирайте косата си там с ластик. Сплетете дългата си опашка до края и започнете от долу на горе леко да издърпвате външните краища на самата плитка. По този начин вие ще направите така, че да изглежда малко по-обемна.

След това от вас се иска единствено да увиете плитката около ластика, като постепенно я захващате с фибички и фуркети. Това отново е доста изчистен вариант, но все пак е малко по-различен от обикновения кок.

Кок „Панделка“

Това е едно интересно предложение, което в крайния си вариант е доста закачливо и нестандартно. Подходящо е за дами, които харесват различните и по-разчупени идеи и никак не е сложно.

Отново се започва с хващането на опашка, като е важно да знаете, че тази прическа е трудно изпълнима на чуплива или къдрава коса, за това ако се налага изправете косата си, за да може да боравите с нея по – лесно. Освен това „Панделката“ изглежда доста по – добре ако е направена на малко над средната височина на главата, а не ниско долу до тила. Така че направете опашката на средно ниво и я разделите вертикално на две равни части. Отделете си и едно кичурче от върха на опашката, което за момента закрепете някъде напред с фиба – то ще ви потрябва накрая.

Тупирайте леко всяка от равните части – лява и дясна –  от вътрешната страна и подвийте към скалпа. Загладете с гребенче ако е необходимо, и фиксирайте двете страни на „панделката“ ви върху главата си. Винаги можете леко да ги разперите, ако искате панделката да изглежда по-голяма.

С помощта на още едно огледало преценете дали има нужда от корекции и се стремете двете страни да бъдат равномерни.  Кичурчето коса, което ви остана трябва да поставите по средата на вече почти готовата панделка и го захванете отново с фибички около ластика. Имайте предвид, че този кок може да ви отнеме малко повече време и не се отказвайте ако не ви се получава от първия път.

Бъдете търпеливи, защото резултатът определено ще си заслужава.

Както и при повечето горе изброените кокове, така и при този – получава се страхотно ако се прави на средно дълга или дълга коса.

Всички видове кокове – от изчистения, строго елегантен до разрошения и небрежен кок, са наистина страхотни и разнообразни прически, които е добре всяка жена да умее да прави.

И както вече сами разбрахте – за да си направите кок не се изисква кой знае какво.

С помощта на тези няколко идеи ще можете да сте винаги интересни и различни. Разбира се, помнете, че грешки няма – използвайте и въображението, креативността си и всички идеи, които ви хрумнат и всеки път ще се изненадвате от себе си.

1 мнение

  1. Нещо тея снимки не изглеждат на коковете, които описвате.
    Може ли към всеки кок да сложите снимка как се прави?

ВАШЕТО МНЕНИЕ