Рецепти за палачинки – за предястие, основно ястие и десерт

0
338

Тази седмица явно сме под знака на палачинките, след като преди дни писахме за уредите за приготвяне на палачинки, а по-рано бяхме коментирали някои палачинкови тайни 🙂.

Когато чуете думата „палачинки”, вероятно си мислите за една прекрасна неделна закуска, която с радост да споделите със семейството си. Палачинките обаче са толкова чудесни и подходящи за какви ли не кулинарни шедьоври, че би било жалко, ако не ги употребяваме по-често в менюто си.

Освен поднесени на закуска, палачинките могат да бъдат и солено предястие, да се ползват в основното ястие, както и за направата на някой по-нестандартен десерт. Вашето въображение пък може да ви даде още идеи как да ползвате палачинките, с които да впечатлявате непрестанно гостите си.

Как се прави смес за палачинки (палачинково тесто)?

Как се прави смес за палачинки?Приготвянето на самите палачинки е стандартно и познато на всички. За палачинковата смес са нужни следните продукти:

  • Половин литър прясно мляко;
  • 3 яйца;
  • Около 250 грама бяло брашно;
  • 1с.л. олио или масло;
  • Щипка сол;
  • Щипка захар.

Важно е да разбъркате сместа с миксер, за не останат в нея дрожди от брашното. Самата смес трябва да се получи, малко по-рядка от боза. С тези основни съставки за една доза, ще успеете да направите около 10-12 броя палачинки. Преценете дали ще са ви нужни повече според случая и идеята, която сте си избрали. След като вече имате готовите палачинки можете да творите на воля.

Ще ви предложим няколко различни и интересни идеи, с които успешно да разчупите стандартните рамки на кулинарното ви меню. Разбира се, вие винаги можете да добавяте или да премахвате определени съставки, според личния ви вкус.

Предястия с палачинки

Употребата на палачинки за предястия вече не е нещо ново и доста често ги срещаме като солено предястие по сватби или най-различни приеми. Защо не и вкъщи? Ако чакате гости, които искате да впечатлите, това е едно добро решение.

Първата стъпка е да направите самите палачинки и да ги изчакате да изстинат напълно. През това време може да си приготвите плънката. Тя може да бъде много разнообразна и при всички случаи няма как да сгрешите. Заложете на това, което знаете че харесват вашите гости. Но от друга страна не е нужно да се ограничавате само с един вид плънка. Салати като млечна и руска са идеален вид пълнеж за вашето предястие, като ще го направят леко и приятно за хапване.

Друг вид плънка пък, е тази със запържена кайма. Приготвя се бързо, като запържите 1 глава лук, 500 гр. кайма и подправите на вкус. Може да добавите гъби, ситно нарязани кисели краставички и малко доматен сок, който да оставите да изври почти напълно. Каквото и да правите, най-важното за плънката на палачинките ви е да не става течна, за да може гостите ви спокойно да могат да й се насладят.

Кашкавал, шунка и сирене – още една чудесна комбинация за пълнеж. Най-добре ще ви се получи плънката, ако настържете всички тези продукти. Направете палачинките с поставената в тях плънка на рулца и ги сложете в леко намазнена тавичка. Върху тях също може да настържете кашкавал и ги оставете за 15 минутки да се запекат. По този начин кашкавалът в рулцата леко ще с отпусне и ще получите като резултат едно истинско изкушение.

Независимо какъв вид плънка ще изберете, има още нещо, което е важно за цялостното изпълнение на този тип предястия и това е начина на поднасяне. Най-лесния и бърз начин е да оформите палачинките с избраната от вас плънка като рулца. Друг вариант е да ги направите на хапки. Това става лесно, като след като сте завили палачинките на рулца, ги нарежете и ги обърнете, така че да приличат на охлювчета. Всяко охлювче можете да завържете със стръкче пресен лук. Страхотно изглеждат и палачинковите торбички. Получават се като сложите малко количество от плънката в средата на една палачинка, след което съберете краищата й и завържете „кесийката” отново със пресен лук.

Палачинкова торта за предястие? Защо не – ако е солена?

Това е още едно чудесно предложение, за което не се изискват огромни усилия. Просто трябва предварително да си подготвите продуктите – палачинки, сирене, шунка, кашкавал и каквото друго ви дойде на ум. Лесно и бързо се прави, като върху всяка палачинка намазвате тънък слой крема сирене или топено сирене, и поръсвате с настърганите продукти. Отгоре можете да украсите тортата, като първо намажете страните и повърхността отново с крема сирене и поръсите със ситно настъргани маслини. Стръкче магданоз в средата ще придаде завършен вид на интересното ви предястие.

Палачинките като основно ястие

С помощта на палачинките бихте могли да направите и уникални основни ястия, с които да смаете семейството и приятелите си. Едно такова предложение е палачинковото руло с доматено пюре. Разбира се, най-напред са ви необходими палачинки, като за 4 порции достатъчни са 6 броя палачинки.

Палачинки за обяд

За плънката ще ви трябват: около 200 грама крема сирене и също толкова бяло сирене, жълтъка от едно яйце, 1-2 скилидки пресован чесън, няколко стръка ситно накълцан магданоз и малко зехтин.

В една купа разбъркайте всички тези продукти, така че да се образува хубава, гладка и хомогенна смес. След това трябва да наредите палачинките три по три, така че леко да са застъпени. Отгоре ги намажете с получената плънка и ги завийте на едно голямо руло откъм по-късата страна. По ваше желание може да нарежете рулото на парчета, както при руло „Стефани”, или пък да го оставите цяло.

За соса: около 400 грама домати от консерва, 1 глава стар лук – нарязан на ситно, няколко супени лъжици олио, 2 нарязани скилидки чесън, малко захар, сол на вкус и босилек. Дафинов лист по избор.

За да направите соса, трябва да запържите лука като след това прибавите доматите и един по един останалите продукти. Достатъчни са петнадесет минутки да поври и сосът е готов.

Пригответе си една средна по големина тавичка и в нея изсипете готовия сос. Върху него поставете цялото или нарязаното на парчета руло. По желаните поръсете с настърган кашкавал и оставете в загрята фурна – 180 градуса, за 20 минути.

Уникалното съчетание между вкусовете на палачинките, доматите, чесъна, босилека и крема сиренето ще накарат гостите ви да оближат пръстите си, а вие ще се гордеете от прекрасния и вкусен резултат.

Универсалните палачинки може да използвате и вместо кори за лазаня. Те са чудесно решение в този случай, тъй като ще станат меки и крехки, след като са напоени със сос бешамел.

Палачинки за десерт

Вкусни сладки палачинки за десерт

Палачинките, сами по себе си са може би един от любимите десерти на всички. Дали ще са с мед и орехи или с шоколад и банани, няма никакво значение, защото поднесени по който и да е начин са безкрайно вкусни. След като има солена палачинкова торта, вие можете да си направите и сладка. Вече изцяло по ваш избор ще трябва да решите какъв да е пълнежа. Може да я направите с готов течен шоколад или пък с домашен ванилов или какаов крем. Бананите и орехите добре се съчетават с шоколада, а натрошените бисквити са чудесен материал за украса.

Сладките палачинкови рула са също добра идея. Те се получават идеално отново с какаов или ванилов крем – по ваш избор. Хубаво е обаче, да изчакате крема малко да изстине, за да може да е по-стегнат като завивате палачинките на рула и да не изтича. Още по-вкусни ще станат рулата, ако сте добавили малко начукани орехи в крема – пълнеж.

Лесен палачинков сладкиш може да си направите също, като в кръгла тава наредите една върху друга около 10 палачинки. Между всеки ред поръсвайте с орехи. Накрая направете захарен сироп от захар и вода и залейте палачинките. Оставете десерта в хладилника за една вече и на следващия ден като поднасяте, гарнирайте с топка с сладолед по ваш избор.

Палачинки с крем карамел – звучи апетитно, нали?

Направете 10 палачинки и ги намажете с течен шоколад, завийте ги и ги наредете в тава за кекс. Отгоре ги залейте със смес за крем карамел, която трябва да приготвите от 5-6 яйца, 1 чаша захар и 2 чаши прясно мляко. Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса. Достатъчни са около 30 минути, за да е готов.

Вариантите за използването на палачинките в кулинарията са безбройни и винаги ще са ви от полза, ако искате да направите едно по-оригинално меню, с което да зарадвате вашите гости. Не е нужно да сте професионален готвач, за изпълнението на тези изкушения, а просто да се научите да експериментирате. След като опитате дори една от тези рецепти, палачинките ще ви станат любим помощник в направата на което и да е ястие.

ВАШЕТО МНЕНИЕ