Няколко вкусни рецепти за идващите празници

Новата година чука на вратата, и много хора се подготвят за голямото ядене, с което свързваме дните след Коледа и посрещането на 2017г. Всички знаем, че с храната не бива да се прекалява,но тези дни някак усещаме, че преяждаето е част от хубавото изкарване на празника, така че малко или много си позволяваме волности на трапезата.

В тази връзка, а и за да разпалим въображението и апетита ви, сме подготвили една сборка от вкусни рецепти, които задължително трябва да изпробвате (дори и да не е в този напреднат предновогодишен кулинарен маратон). Ето ги и тях:

Кюфтета с бял сос (фрикасе)

Кюфтетата в бял сос са любими на българите, а и приготовлението им не е никак сложно. За целта ви трябват:

  • 1/2 кг телешка кайма
  • 2 глави лук (1 от тях е за соса)
  • 3 яйца (2 от тях са за соса)
  • 1/4 ч.ч. ориз
  • 1 връзка магданоз
  • черен пипер
  • 1л. телешки бульон (за соса)
  • 1 ч.ч. кисело мляко (за соса)
  • 2-3 с.л. брашно (за соса)
  • 50г. целина (за соса)
  • 1 морков

Най-добрият начин за приготовление на кюфтетата с бял сос, който гарантира облизване на пръстите, сме открили за вас тук.

Новогодишни сарми

За да сготвите новогодишните сарми, трябва да подготвите следните продукти:

  • 1 кг кайма
    150 г сланина
    1/2 чаена чаша ориз
    1 лъжица доматено пюре
    сол на вкус
    по 1 лъжичка черен и червен пипер
    1 кисела зелка

Приготвяне:
Накъсвате зелевите листа на по-малки части. Твърдата им част накълцвате на ситни парченца. Със сланината постъпвате по същия начин.

Омесвате ориза и каймата, добавяте пипера, солта и доматеното пюре, разтворено съвсем леко с вода.

Свивате малки сарми с получената по-горе плънка, и във всяка сарма слагате парче сланина. Сармичките се нареждат плътно една до друга в тенджера, чието дъно е покрито с накълцано зеле.

Така подготвените сарми се заливат с вода и зелев сок в равни части, притискат се отгоре с чиния.

Варят се на слаб огън час и половина.

ВАШЕТО МНЕНИЕ