Антибиотичното немско пиле

340

Всеки обича да си похапва пиленце, къде с картофки, къде с ориз, къде и с зеле и всякакви подобни комбинации. Също така много обичаме и пилето на грил. Оказва се обаче, че в германска провинция например в почти 97 % от пилетата (тип бройлер), предназначени за немския пазар, са наблъскани с вариации от антибиотици.

Проверката е направена във провинция Северен Рейн – Вестфалия. Резултатите показват, че пилешко без антибиотици в супермаркетите в Германия е почти невъзможно. Друг факт показва, че количеството на антибиотиците в месото е в пъти повече от необходимото и поставя риск човешкото здраве.

Принципно трябва да се водят отчети за прилагането на всякакви лекарства по животните, е ветеринарните лекари по райони трябва да следва за достоверността на приложената информация. Обезпокоителен и противоречив е факта, че именно ветеринарите са тези, които снабдяват фермерите с нужните за животните им антибиотици като парите, получени от тях, са голяма част от финансовите постъпления на животинските лекари. В немските закони никога не фигурира нужното и разрешеното количество за използване на такива лекарствени медикаменти.

И понеже в повечето Европейски държави масово се отглеждат пилета – никой не помисля и за момент за тяхната по-хуманна експлоатация. Нужните резултатите са – колкото се може по-големи пиле за по кратко време – това налага използването на антибиотични средства не само за лечение, ами и за угояване на животните. Оправданията на фермерите са, че когато 10 пилета са болни – трябва да се лекуват всички, защото опасността за масова смъртност е прекалено голям риск за всеки фермер.

Трябва да се потърси някаква морална вина и във всички нас потребителите – ние все повече и все по-често консумираме пилешко месо. Никой не си задава въпроса – от къде точно идва това пиле, как е отглеждано и какво точно е консумирало в краткия си пилешки живот.

Обичам съвременните техно-джаджи. Смартфони, компютри, телевизори - ако работи с ток или на батерия - значи е по моята част.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here