Биполярното разстройство е болестта на 21 век

8801

До преди няколко години болестта биполярно афективно разстройство (Bipolar Disorder) не беше така популярна в обществените среди, но вече все повече хора започват да се интересуват от същността и симптомите й. Оказва се, че голяма част от лекарите срещат трудности преди да поставят окончателна диагноза, тъй като симптомите на заболяването често се преплитат с тези на дълбока депресия или на шизофрения.

Изберете подарък с отстъпка 😉

Две знаменитости проявиха куража да признаят, че страдат от тази болест. Едната е чаровната актриса и настояща съпруга на Майкъл Дъглас Катрин-Зита Джоунс, а другата е 18-годишната Деми Ловато, известна от детския канал Disney. У нас с такава диагноза беше поставена на директорката на Софийски градски съд Владимира Янева. Но те не са единствените жертви на така наречената „болест на 21 век“. Учени са доказали, че цели 2% от американското население проявява в по-лека или тежка форма симптомите на заболяването.

Биполярното разстройство има по-старо наименование маниакално-депресивна психоза. Тя се определя като афективно разстройство или вид психично отклонение, което специалистите слагат в групата на психичните заболявания. Описва се с епизоди на крайно противоположно настроение. Обикновено преди болните да изпаднат в състояние на дълбока депресия, те преживяват едни от най-щастливите мигове в живота си, след което се случва нещо, което тотално разклаща вътрешния им баланс.
Лекарите все още не могат да установят причините, които водят до това коварно заболяване.  В настоящ момент е водеща научната теорията,че болестта се поражда от разбалансиране в нивата на веществата, които се отделят в мозъка. При прекомерен синтез на тези вещества, пациентът започва да проявява маниакалност. При ниско съдържание, обратно, изпада в депресивно състояние. И се получава един омагьосан кръг, от който излизането е трудно и изисква време.

Жертви на биполярно разстройство могат да бъдат както жените, така и мъжете. Първоначално симптоми на болестта се появяват във възрастовия интервал 15-30 години. При хора, чиито роднини са засегнати от заболяването съществува висок риск и при тях да се проявяват симптомите, макар че  никоя теория засега да не доказва че маниакалната депресия може да се предава по наследство.

Специалисти казват единодушно, че биполярното афективно разстройство се очертава да бъде съвременния „бич на 21 век“.

(следва продължение)

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here