Величествената бяла акула

За Бялата акула „Great White Shark“ се разказват множество истории. Тя е един от най-невероятните хищници на нашата Планета. Създадена е да убива.

Множеството истории са вплетени в сценариите на различни филми. Ярък пример е „Челюсти„. За Величествената бяла акула се споменава и в една песен, която влиза в саудтрака на друг известен филм Blade: Trinity. Песента се казва Fatal и е на The RZA. В нея се пее следното:

„He was born perfect – And just like the great white shark, this guy has never had to evolve.“

Персонажът, който се сравнява с бялата акула е именно Дракула (Dracula, Drake).

А ето и малко информация за Бялата акула, придружена с галерия.

Бялата акула (Carcharodon carcharias, позната още като great white, white pointer, white shark или white death) е един от най-големите представители от семейство акули. На дължина достига до 8 метра, а на тегло до около 5 тона. В устата си има над 80 зъба. Тя е най-голямата хищна риба позната на човечеството. Бялата акула е единственият оцелял представител от вида Carcharodon. Има удивително обоняние и може да помирише кръвта на животно от 4 километра.

Белите акули са „Серийни убийци“

Белите акули не се скитат безцелно из океана, очаквайки да се натъкнат на следващaтa си жертва.

Вместо това, най-големите представители от семейството на акулите, си избират подходящо място, от което да нападнат, след което започват да обикалят околността в търсене на следващата си жертва.

Това предполага, че акулите използват предомишлена ловна стратегия, която е близка с използваните от серийни убийци методи.

Учените са открили това, докато са изследвали стотици атаки от бели акули по бреговете на Южна Африка.

Въпреки репутацията на акулите като ефективни ловци, няколко изследвания имат за цел да разберат дали акулите следват някакъв поведенченски шаблон при ловуване.

Neil Hammerschlag от University of Маями, Флорида и Aiden Martin от the University of British Columbia във Ванкувър са решени да проучат хищническите навици на белите акули, които ловуват в близост до Seal Island, Южна Африка.

Островът е дом на близо 64, 000 тюлена, които трябва да преплуват разстоянието от 50 метра през водата, която достига 20 метра дълбочина.

През зимата на 2004 година, изследователи са регистрирали 340 атаки на акули само в обсег от 2км около острова.

Всяка атака е описана подробно. Учените записвали прецизните географски координати на мястото, дълбочината на водата и дали атаката е била успешна.

За да помогнат за анализирането на информацията, Hammerschlag и Martin се включили в екипа на Kim Rossmo.

Специалността на Rossmo е географски профилинг на криминални деяния, включително терористични атаки и серийни убийства. Например, използвайки точните места на няколко свързани престъпления, например палежи или убийства, е възможно да се предскаже точното място където се помещава престъпника.byala-akula

Използвайки тези аналитични техники, екипът се надява да докаже, че белите акули следват винаги сходна ловна стратегия.

Белите акули редовно биха избирали специфични места и биха търсили своите жертви в близост до тези места.

Повечето от големите зкули ловуват на приблизително 100 метра дистанция от мястото, което са избрали.

Тези места сами по себе си не биха осигурли най-добрият шанс на акулите да хванат тюлен, но биха осигурли един оптимален баланс между намирането и улавянето на плячката.

Малките акули избягват да се конкурират с големите акули, като разширяват своята стратегия за търсене. Но обикновено те са по-неуспешни, защото белите акули имат опит и познават местата където шансовете им да уловят плячка са най-големи.

„Белите акули, същото както останалите хищници, може би съставят моделите си за търсене на пляЧка на базата на опита“,

споделят учените в  Journal of Zoology, публикувано от Zoological Society of London.

 

1 мнение

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here