Вера Уанг с колекция от готически булчински рокли в черно

360

Какво ли иска да каже булка, която избира цвета на траура за своята сватба?! Отговорът на този въпрос дава новата колекция на Вера Уанг.

Дизайнерката, чието дело са сватбените рокли на Ким Кардашиян, Виктория Бекъм, Дженифър Лопес, Челси Клинтън и Аврил Лавин, показа готическа колекция от обемни рокли от органза, тюл и шифон в черно и нито една класическа рокля в бяло или слонова кост.

Смятаната за един от най-влиятелните дизайнери в света на булчинската мода, Уанг периодично подрива вклинилите се традиции, които със сигурност не са и непознати, със сватбени рокли, чиято цветова гама пробягва от гълъбово сиво, през бледо зелено до черно. Тази година обаче набраната черна дантела е по-забележима от всякога и в нея едва се прокрадват по-бледи нюанси.

Това силно разчупване на табутата в света на сватбите от едно от най-влиятелните имена в булчинския дизайн без съмнение ще повлияе на избора на много булки този сезон. Като добавим към това и червената сватбена рокля от последната булчинска колекция на Вивиан Уестууд към палитрата, то следващият сезон неизбежно ще видим цяла плеяда от рокли в ярки цветове пред олтара.

Тези драматични цветове може и да изглеждат престъпно и необичайно в нашите очи, свикнали на рокли в бяло, слонова кост и най-много бледо розово, но черните и червените сватбени рокли са по-традиционни, отколкото може да си представи човек. Докато съвременна булка, обвита в черна дантела на сватбения си ден, се възприема като знак за траур за загубената независимост, то ако обърнем поглед назад във времето – идеята за черна булчинска рокля не е новост.

Всъщност белият цвят става популярен сред булчинските рокли след сватбата на кралица Виктория с принц Алберт през 1840г., до преди това много булки, включително и кралски особи, са носили рокли в различни нюанси.  Най-често това са били рокли, богато украсени с бродерии, а в Западна Европа преобладаващият цвят бил червено. В целия западен свят също така предпочитани са били ярко синьото и жълтото, както и по-практични цветове като кафяво, сиво и черно. Но изборът на кралица Виктория поражда нова вълна в булчинската мода и много елитни фамилии започват да предпочитат белите рокли като символ на статус. До края на 19-ти век бялата сватбена рокля се превръща в хит сред заможните булки от двете страни на Атлантическия океан. Но след Втората световна война тази традиция се възприема и от средната класа, а булчинската рокля се превръща в инвестиция, която ще бъде носена само веднъж, в контраст с булките до преди войната, които прекроявали своите сватбени одежди и ги използвали по други поводи.

Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува. И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here