Виртуална обиколка на Австралия

Може би всички знаем, че Австралия е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент. В нейните предели влиза също и остров Тасмания, който се явява австралийски щат.
Първите обитатели на Австралия са аборигените, които са се заселили там преди около 40 хиляди години. По време на европейската колонизация на Австралия, през 17 век, коренните жители (аборигените) наброявали между половин и един милион души. След колонизацията Австралия получава и новото си име „Нова Холандия“.

Австралия е по-известна може би с разнообразният си релеф и животински свят. В близост до бреговете на Австралия се намира и Големият Бариерен Риф, който е дом на едни от най-чудноватите и странни морски създания.

Животното, с което всеки един от нас свързва Австралия е може би кенгуруто.

Едни от най-известните забележителности на Австралия (освен Кораловият риф) са Улуру и Голямата Вододелна планина.

Улуру (скалата Ейърс)

Този гигантски блок червен пясъчник, който изниква от пустинята, е дълъг повече от 2,4 км. Преди време е бил известен като скалата Ейърс. Първоначалното му име Улуру, което означава „Велик камък“, му е дадено от аборигените, които го считат за свещен.

Голямата Вододелна Планина

Тя се състои от множество високи плата и ниски планини и се простира до източната част на Австралия. Защитава безводната централна част на страната от дъждоносните облаци, които се носят от Тихия океан. През зимата високите върхове се покриват със сняг и са удобни за ски.

Вижте и едно видео, в което са събрани различни снимки от Австралия.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here