Гайките и саморазвиването

1739

На всеки мъж, който не е с „две леви ръце“, вероятно се е случвало да ремонтира сам нещо по колата или вкъщи, а понякога и в офиса. Много често в тези дейности се случва да се ползват гайки, болтове, шайби, различни видове шпилки и още познати или не чак толкова познати скрепващи елементи. Пазарът в момента изобилства от такива продукти от всякакво качество и размер, така че не представлява проблем да намерим това, което ни трябва за да свършим работата. Но преди да започнем да се трудим е добре да знаем някои тънкости, за да си спестим много главоболия и време, както и да предотвратим някои често срещани проблеми, съпътстващи всеки един ремонт.

При сглобяването на два елемента, особено ако те са подложени на вибрации и трусове, винаги трябва да се има предвид, че е възможно гайката да се саморазвие. За минимизиране вероятността тази ситуация да се случи, производителите и експертите в областта са предвидили различни системи и хитрости, с които всеки майстор трябва да е запознат.

Осигуряване против саморазвиване на гайкатаgajki

Вариант 1: шайби и федерки.

В повечето случаи пружинната шайба ( т.нар. федерка) може да реши проблемите със саморазвиването на гайките. Ако се завива върху мек материал (алуминий, пластмаса), задължително сложете обикновена шайба под федерката!

Вариант 2: плитка резба

Най-често резбовите съединения са със стандартна дълбочина на резбата. Но понякога се срещат и по-специални гайки. Познават се по това, че са тънкостенни и по-плитка и трапецовидна резба.  Тези гайки се изработват от по-еластична стомана, с много тънки стени и с леко „недонарязана“ в дълбочина резба.

Вариант 3: самозаконтрящи гайки

Самозаконтрящите гайки обикновено се състоят от два компонента – метал и допълнителна вложка. Целта на допълнителния елемент е да подсигури, че няма да има случайно саморазвиване, а основен недостатък е по-трудното им завиване. За разлика от тънкостенните гайки,самозаконтрящите обикновено са за еднократна употреба (т.е. трябва да се сменят след първото развиване).

Вариант 4: коронни гайки.

Коронните гайки се използват най-често за осигуряване на конусни съединения, където не се изисква силно затягане, но пък трябва да е абсолютно сигурно, че гайката няма да се развие.

Всички тези съвети са полезни и могат да ни спестят доста нерви, но най-важното си остава качеството на продуктите, с които работим. затова при купуване на болтове, гайки и шпилки изполвайте специализираните магазини, като например онлайн магазина на ИТТ България ООД

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here