Грешни твърдения за рака

397

Една болест колкото е по-опасна, толкова повече заблуди витаят около нея. Раковите заболявания не правят изключение. Въпреки че мнозина са се сблъсквали с темата за рака, около болестта все пак има много грешни твърдения.

Който не яде зеленчуци, се разболява от рак?

Подразбира се, че ежедневната употреба на пресни плодове и зеленчуци е едно от най-здравословните неща в живота ни. Не липсата на зеленчуци в менюто, а прекомерната употреба на месо, може да се окаже причина за раково заболяване. Най-вече става въпрос за рак на бъбреците.

Многото млечни продукти предизвикват рак?

В миналото млякото и млечните продукти са били посочвани като причинители на рак. Учените са предполагали, че млечните продукти могат да доведат до коварната болест, защото съдържат животински мазнини. Никой не е успявал да докаже тази теза. Тъкмо обратното, голямото съдържание на калций в млечните продукти оказва възпиращо действие и защитен ефект.

Стресът води до рак?

Този човек, който постоянно е подложен на стрес, се разболява. Последствията може да бъдат високо кръвно налягане, сърдечен удар или язва (на стомаха или дванадесетопръстника). Не е доказано по никакъв начин, че стресът увеличава риска от рак. Стресът е субективно усещане и по тази причина не би могъл да бъде измерен.

Жените с големи гърди – с по-висок риск?

Абсолютно недоказано. Онкологът Сивеке твърди, че големите гърди се поддават по-трудно на болестта. Има риск обаче, туморът да бъде по-късно открит, заради големината на гърдите – по време на мамография тъканите изглеждат по-твърди.

Мобилните телефони предизвикват рак?

Не бива да се изключва някакъв малък ефект. Постоянното използване на мобилни телефони крие в себе си възможността за развитие на мозъчни тумори. За хората, които ползват мобилния телефон по-рядко, няма нужда да се опасяват. Все още обаче, не е изяснено защо електромагнитното излъчване от мобилните телефони влияе зле на мозъка.

Обичам съвременните техно-джаджи. Смартфони, компютри, телевизори - ако работи с ток или на батерия - значи е по моята част.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here