Да заменим пластмасата с „течно дърво“

Арбоформ е материал, който е съставен от дървени компоненти смесени с фибри и натурални добавъчни вещества. Материалът може да се използва за създаване на битови продукти и евентуално може да измести петрол-базираните пластмаси.

„Целулозната индустрия разделя дървото на три основни компонента – лигнин, целулоза и хемицелулоза,“ споделя Emilia Regina Inone-Kauffmann пред DPA. „Лигнинът не е необходим при при производството на хартията. Нашите колеги смесват този остатъчен лигнин с фини натурални дървесни фибри, коноп или лен и добавят натурални съставки като восък. От тази смес те произвеждат пластични гранули, които могат да бъдат разтопени и оформени.“

Произвеждането на пластмаса с лигнин е стара технология, която се е иползвала само за лимитрани цели (например за някои автомобилни части), поради голямотао съдържание на сяра в нея. Арбоформа е първият пластичен материал, базиран на лигнина, който съдържа малки количества сяра. Това му позволява да се използва на широкия пазар.

Арбоформа не е само възможен заместител на пластмасата, той е и изключително екологичен и се рециклира напълно. „За да установим това, ние произведохме различни компоненти от арбоформ, разбихме ги на парчета, след което раздробихме и парчетата – всичко се повтори 10 пъти. Не открихме никакви промени в свойствата на метериала и в съдържанието на сяра в биопластмасата. Това означава, че материалът може да се рециклира,“ казва Inone-Kauffman.

 

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here