Да се справим с пърхота

Изчистване на пърхут

Когато видите сняг в планината, скачате от радост. Когато го видите в косата си обаче, онемявате. Ако не сте фенове на белия пейзаж по раменете и не искате да му позволите да развали важна среща, ето няколко съвета, за да се отървете от пърхота.

Ежедневно част от кожата на главата се отделя, както и тази на лицето и тялото, под формата на почти невидим прах. Понякога обаче процесът е свръхактивен и голямо количество незрели клетки се отделят от кожата на главата. Дерматолозите посочват, че пърхотът не е болест, а е симптом на някои кожни заболявания. Понякога причините са сериозни, понякога не толкова.

Причини за поява на пърхот

Себореен дерматит: Това е най-честата причина. Кожата на главата става червена и мазните люспи се забелязват по границите на окосмената част на главата, високо при челото, около ушите, веждите, миглите, а в по-напредналите случаи – и на гърдите и гърба.

Контактен дерматит: Проявява се с пърхот, зачервяване и сърбеж. В този случай виновни са няколко химически вещества, сред които боите за коса, различните стилизиращи продукти и високата температура на сешоара.

Как да се справите: В повечето случаи проблемът се овладява с правилното лечение, но може да се наложи да повторите терапията всеки път, когато пърхотът се появи отново. Обикновено се прилага локална терапия в продължение на около месец – под формата на специални шампоани и лосиони, със съставки като цинк, например.

Суха кожа: Води до сух пърхот, с много тънки и малки люспи, които не са придружени от възпаление или сърбеж. Кожата на скалпа на главата страда заради липсата на мазнини и затова е по-уязвима към различни химически вещества. Ситуацията се влошава от горещата вода, студа и силната слънчева светлина.

Как да се справите: Използвайте нежни почистващи препарати и продукти за омазняване веднъж седмично, за да нормализирате кожните функции.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here