Джулия Чайлд – в готвенето е всичко

914
Джулия Чайлд

На 13 Август 2004, два дни преди да навърши 92 години умира великата Джулия Чайлд. За много от хората, които четат тази статия, името на Джулия Чайлд няма да говори нищо, но за мен, както и за всичките ѝ фенове, които я наричаха просто „мисис Чайлд“, тя бе най-добрият готвач, който кулинарния свят някога е познавал. Казвам това с цялата отговорност на понятието „най-добрия готвач“.

Родена в далечната 1912 година, в едно предградие на Лос Анжелис, носещо името Пасадена, израства с моминското си име Джулия Макуилямс. По-късно учи в един пансион, който се е намирал близо до Сан Франциско.

По време на Втората световна война и на ум не ѝ е идвало, че един ден ще стане пример за подражание в кухнята на всяка жена по света. Тогава тя е работела като обикновен държавен чиновник в Бирма и Китай, към Службата за стратегическо разузнаване. Там тя среща голямата си любов – съпруга си Пол. След като те стават семейство отиват да живеят в Париж. Там Пол работи в посолството на Америка чак до 1954 година. През тези години пламва страстта на Джулия към френската кухня и тя си поставя за цел да я разгадае и разучи докрай. По тази причина се записва на курсове.

Телевизионният дебют на Джулия Чайлд се осъществява през далечната вече 1963 година в телевизионното предаване „French Chef”, излъчвано по телевизия „Пи Би Ес“. Чрез опита, който натрупва, както и с кулинарната харизма, която мисис Чайлд притежава, тя се превръща във водач-ориентир на американските граждани за превъзходното удоволствието от вкусно приготвената храна. Хората я запомнят както със своя ръст (цели 183 сантиметра), така и със специфичният си писклив глас и неуморимото ѝ чувство за хумор.

Когато се завръща в родината заедно със съпруга си, тя дава интервю за американска телевизия. Бостънските ѝ зрители са толкова впечатлени, че дори ѝ предлагат да води поредица от кулинарни телевизионни предавания. Първите ѝ 200 серии са посветени само и единствено на френската кухня, след което мисис Чайлд просветява зрителите, занимавайки се със съвременната кухня, което е своеобразно увеличаване на световната кулинарната култура.

Джулия Чайлд има философия, че в основата на здравото семейство е ритуалното изкуство по приготвяне на храната. Тя работи дори и в преклонна възраст, учейки млади семейни двойки как да укрепват своята любов и интимни отношения, именно докато готвят.

По известните предавания на мисис Чайлд са:

  • Julia Child & Company (1978–1979),
  • Dinner at Julia’s (1983–1985),
  • The Way To Cook (1989),
  • In Julia’s Kitchen with Master Chefs (1994–1996),
  • Cooking in Concert: Julia Child & Jacques Pepin, Julia & Jacques Cooking at Home (1999–2000)

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here