Дървеници

0
1001

Жизненият цикъл на дървениците започва със снасянето на яйцата. Женските дървеници могат да снасят от 2 до 500 яйца всеки ден. Тази завидна бройка, която могат да достигнат яйцата, е причината за бързото разпространение и размножаване на дървениците.

След излюпването времето необходимо за растежа и развитието до достигане на зрялост е около месец.

Продължителността на живот на дървениците е между 8 и 12 месеца.

Обобщено – дървениците се размножават в големи количества, развиват се бързо и живеят дълго. Това ги прави един от изключително проблемните инсекти в дома.

От особеностите на дървениците може да възникне още един проблем, а именно да не се установи веднага наличието на дървеници в дома. Причината за това е, че те оцеляват без храна дълго време.

Дървениците могат да живеят, хранейки се на големи интервали от време. Така е възможно наличието на дървеници в дома, но ако са в период, в който не се хранят, няма как да бъде забелязано присъствието им.

Как да разберем дали имаме дървеници в дома си?

Дървениците са с овална форма и са сравнително плоски. Размерите им достигат до 7мм, което ги прави видими за невъоръжено око. Същото се отнася и за малките новоизлюпени дървеници.

Най-често срещаните окраски на дървеници са кафяво – светло и тъмно или черно, както и бяло – в случаите когато сменят обвивката си, а това се случва няколко пъти преди да достигнат пълна зрялост.

Любимите им места за обитание в дома са цепнатини, пролуки, най-вече по мебелите. Те не обичат влажни и студени места, затова се крият в сухи затворени пространства.

Сигнал за наличието на дървеници в дома са тъмно кафяви или черни малки точки по матраците и спалното бельо.

Дървеници в матрак - леговище
Дървениците живеят в матраците

Един позитив при борбата с дървеници е фактът, че те нямат крила, не могат да летят и съответно движението им е до някаква степен ограничено. Придвижването им е осигурено от шест крачета, които им помагат да се движат по различни видове повърхности и с различен наклон.

Дървениците се хранят с кръв, което обяснява тъмните петна по спалното бельо, когато има „неканени гости“ – дървеници в дома.

За наличието на дървеници може да се съди и по следите от ухапвания. Но този подход не е толкова сигурен, защото има различни инсекти, от които може да има следи от ухапвания и те да са сходни на вид.

И все пак ухапванията от дървеници най-често са по крайниците, лицето, шията.

Ухапване от дървеница по ръката - снимка
Пъпки от ухапано от дървеница

Следите от ухапвания са червени и са съпътствани от сърбеж на и около мястото на ухапване. Силният сърбеж е типичен за ухапванията от дървеници. Те могат да предизвикат екземи и дори алергичен шок в редки случаи.

Ако има добра новина по отношение на ухапвания от дървеници, тя е, че дървениците не пренасят заразни инфекциозни болести. Те притежават човешки патогени, което пречи на пренасянето на болести от кръвта на предходната жертва на ухапване върху следващата.

Друг признак за наличие на дървеници в дома, при това на размножаващи се дървеници, са кухите обвивки, които остават като следа, когато малките дървеници сменят своята обвивка. Това се случва няколко пъти – до пет, преди да достигнат зрялост.

Когато снасят яйцата си дървениците ги закрепват за повърхността, която са избрали със слузеста течност.

Дървениците се крият по дървени плоскости и пролуки в дървото - снимки
Яйца и следи от дървеници

Ако по дървени, скрити от светлина повърхности, на топло място има нетипични лепкави следи с наподобяващи пясък примеси, то тогава има голяма възможност това да са яйца на дървеници.

Първи мерки срещу дървеници

Както при повечето инсекти, нападнали дома, първа стъпка е почистването с прахосмукачка на всички повърхности в дома. В случая с дървениците е особено важно да се наблегне на пукнатини, цепнатини, ръбове, ъгли. Особено внимание трябва да се отдели на всички дървени повърхности в дома. След това торбичката на прахосмукачката трябва да се изхвърли в контейнер за боклук вън от къщата или апартамента.

Всичкото спално бельо трябва да се изпере по възможност на висока температура, а след изсъхване да се изглади. Същото се отнася и за всички текстилни материали от интериора на дома – покривала и други.

За третирането на дървениците е най-добре да се обърнете към професионална  фирма. Универсалните препарати, разпространени в търговската мрежа, не са достатъчно агресивни и няма гаранция за ефективност. За да се преборите с дървениците е необходимо всички мебели в дома да се обработят със специални препарати. Разбира се, всички повърхности – също. На третиране подлежат леглата – включително матраци, дюшещи, подматрачни рамки, мека мебел, всички первази, ъгли, цепнатини, пукнатини, дупки, ел.контакти, картини, гоблени и други текстилни части от интериора. Дрехи и други вещи, намиращи се в помещенията, в които са открити дървеници също подлежат на третиране.

Обработката от сертифицирана фирма за борба с вредители е необходима по няколко причини. Първата вече бе спомената – използваните препарати. Фирмите работят със специализирани и силни препарати, които действително унищожават вредителите.

Не по-малко важно е откриването на всички места с вредители в дома и правилната им обработка. Това зависи от познаване на спецификите на размножаване и живот на конкретните инсекти – къде обитават и къде снасят яйцата си.

Освен това идентифицирането на вида е от особена важност за ефективната борба с него. В зависимост от видовете инсекти се използват различни препарати с различни методи на обработка. Затова специализираните фирми ще свършат много по-добра работа, отколкото собственоръчната обработка с произволен препарат, закупен от магазина. Още повече, че няма как да бъдете уверени дали „неканените гости“ в дома Ви са точно дървеници или друг вид инсекти.

В случая с дървениците задачата е улеснена от гледна точка на идентифициране на вида дървеница, но все пак това е много важен фактор при борбата с инсектите.

Видовете дървеници, например, наброяват 90. Хубаво е, че само два вида са приспособени към живот сред хора – домашна, която е най-разпространена и тропическа, която както личи от името ѝ се среща в други климатични пояси. Това е положителна страна, доколкото може да има такава, защото иначе щеше да се наложи хората да се борят с много повече видове дървеници.

Сподели

Обичам да пиша, но още повече обичам да чета.

ВАШЕТО МНЕНИЕ