НачалоРазни"Еврика" - гениалните идеи идват по време на сън

„Еврика“ – гениалните идеи идват по време на сън

Учени вярват, че сънят може да подпомогне креативното мислене и да помогне за разрешаването на проблеми. В тази публикация ще ви разкрия някои постижения в изкуството и науката, идеята за които е възникнала по време на сън.

Може би в старата поговорка „Утрото е по-мъдро от вечерта“ има нещо вярно.

Проучване, проведено от учени в Калифорнийския Университет  Сан Диего, е доказало, че е по-вероятно проблемите да бъдат разрешени след така наречения REM сън.

Какво представлява REM?

REM (на английски: Rapid Eye Movement – буквално бързо движение на очите) е фаза на съня, която се харектеризира с бързи движения на очите. REM е индентифицирана от Клейтман и Асерински през 50-те години на 20-ти век. REM сънят при възрастен човек обикновено бива около 20-25% от всички фази на спането или около 90-120 минути всяка нощ. Установено е, че по време на REM биват регистрирани по-голяма част от ярките сънища, които сме способни да запомним при събуждане. В хода на спане за една нормална нощ човек преминава през 4-5 фази на REM. Докато първите са по-крати, след всяка следваща времетраенето се увеличава.

Учените вярват, че по време на така наречения REM сън мозъкът ни е способен да формира нови нервни пътища без да включва старите мисловни пътища, които са активни, когато сме будни.

А ето и някои от най-великите открития направени по време на сън.

Песента

„Yesterday“  е една от най-ивестните и световно популярни песни на The Beatles. Според Книгата на Рекордите на Гинес това е песента с най-много кавър версии.

Paul McCartney е казал, че мелодията на песента му е хрумнала докато е спял. Той бил в малка таванска стая в Лондон през 1965 година, докато бандата записвали „Help!“.

Той се събудил с мелодията звучаща в главата му. След като се събудил решил веднага да я изсвири.

„Станах от леглото, седнах на пианото, погледнах клавишите, започнах да свиря и всичко следваше логиката.“

„Харесах много мелодията, но тъй като я сънувах не можех да повярвам, че съм я написал. Тогава си помислих, ‘Аз никога не съм писал нещо подобно‘. Но сега имах не просто мелодия, а най-вълшебната мелодия.“

Той не бил сигурен дали мелодията е оригинална, защото имало възможност просто да я е чул някъде. Затова я свирил на всеки, но никой не успял да я разпознае или свърже с нещо познато.

Чудовището

През лятото на 1816 година, Mary Wollstonecraft Godwin и нейният любим Percy Shelley, посещават поета Лорд Байрон в неговата вила на брега на езерото Женева в Швейцария.

Времето ги принудило да останат в къщи, където започнали да си разказват истории за призраци и духове. Мари описва как се е появил нейният известен герой Франкенщайн, който е вдъхновен от сънищата и във вилата на Лорд Байрон. В интродукцията на книгата тя разказва, че е видяла всичко описано в романата на сън.

В деня след странния сън, Мари написва, това което по-късно ще стане началото на Пета Част „Беше една мречна нощ през ноември…

Откритието, което печели Нобелова Награда

Dr Otto Loewi е описан като баща на неврологията. Той печели Нобелова награда за медицина през 1936 година. Но тази награда е била удоволетворението от 16 години здрав труда, породен от един изключително „продуктивен“ сън.

През 1903 година германецът е имал идеята, че може би има химикали, чрез които се пренасят нервните импулси в тялото.

В следващите години той не може да докаже това свое твърдение. Но идва тази Великденска Събота през 1920 година, когато той сънува как може да докаже своята теория. След като се буди, той записва както е сънувал, но на сутринта не може да разбере бележките си.

Както и да е, на следващата нощ той отново сънува въпросните идеи. Той сънувал опит, чрез който може да докаже теорията си. По-късно се оказва, че това фундаментално откритие ще му спечели Нобелова награда.

Математическа теория

„В нейните мечти … и неговите сънища“

Индийският математик Srinivasa Ramanujan е бил поканен в Кембридж през 1914 година от английския математик GH Hardy.

След пет годишна съвместна работа, те направили серия от научни постижения и най-вече в теорията на числата.

Господин Ramanujan споделя, че е черпил идеи за своите анализи от сънищата си.

Той обичал да казва, че една хиндуистка богиня на име Namagiri му помага да достигне до формулите на сън, след което единственото, което той правел било да ги изпробва, когато се събуди.

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата