Един Нобелов Лауреат: Вятърът не е бъдещето

Докато администрацията на Обама таи надежди, че силата на вятъра ще изиграе ключова роля в бъдещето на американската енергийна система, един от водещите световни учени изключва вятърните технологии и споделя, че те нямат бъдеще.

Джак Стайнбергер, носител на Нобелова Награда за физика (1988 година) и директор на лабораторията по приложна физика в CERN, е говорил на конференцията на Нобеловите лауреати по случай 350 годишнината на Royal Society в Лондон, миналата седмица.

nobelova-nagrada-fizika-1988Неговото заключение на конференцията е било: „Вятърът не е бъдещето.“ – според London Times.

Стайнбергер казва, че Европа трябва да забрави за големите си планове свързани с вятърната енергия, и че слънчевата енергия е бъдещето.

Историческите ресурси на този гладен за енергия свят са намалели значително, казва той, предсказвайки, че фосилните горива, въглищата и другите източници на енергия ще бъдат напълно изчерпани в близките 60 години. Но решението, заявява той, не е вятърната енергия.

Каква е причината? Вятърът се нуждае от алтернативна енергия, когато вятърът не духа, това намалява приноса и към намаляването на вредните емисии в атмосферата.

От друга страна, слънчевата топлинна енергия е икономична и може да се справи с проблема за складирането. Получената топлина може да бъде съхранявана, поставяйки слънчеви топлинни съоражения, които да произвеждат електричество през часовете без слънчева светлина.

Стайнбергер събира капитал за голям пилотен проект.
Идеята е да се свърже слънчевата топлинна енергия от Северна Африка с Европа чрез високо-волтажни кабели, разположени под водата. Предложените 3-3.5 гигаватови съоражения ще струват 32 милиарда долара. Стайнбергер вярва, че 80% енергиините нужди на Европа могат да се покриват от съоражения за слънчева топлинна енергия разположени в Сахара до 2050 година.

В Щатите, където се намират най-големите инсталации за ватърна енергия, администрацията на Обама възлага големи надежди на вятърната енергия, като се надяват, че тя ще замести енергията идваща от въглищата.

Междувременно, носителят на Нобелова награда за физика (1976 година), професор Бъртан Рихтер (Университет Станфорд), се съгласява, че соларната енергия е обещаваща нова технология, но говорейки на конференцията на Royal society в Лондон, не е искал да изключи вятъра като бъдещ източник на електроенергия.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here