Електроенергия от небесата

The Carnagie Institution и California State University са публикували изследване, според което ветровете на голяма надморска височина имат силата да захранят с електроенергия едни от най-многобройните популации в света. Тези ветрове са открити над Източна Азия, Източна Америка, Южна Австралия и Северно-източна Африка.

Това изследване на ветровете се базира на данните събрани през последните 28 години от Националния Център за Предсказване на Околната среда и DOE. Благодарение на тези данни учените са създали карти на тези ветрове и са измерили приблизителния им капацитет, който е 10 пъти по-голям от този на ветровете на нормална надморска височина (10 kW/m2 сравнение с 1kW/m2 на нормална надморска височина). Високо над Ню Йорк се намират най-силните ветрове с капацитет от 16kW/m2.

Учените твърдят, че най-добрият начин да се използва този вятър е като се разположат „летящи“ ветрогенератори на височина от 30, 000 фута. На такава височина вятърът е 10 пъти по-силен и е значително по-стабилен, което го прави перфектен за добив на електричество. Но тези „летящи“ ветрогенератори са само теоретични изработения и все още няма построени действащи такива. Именно изобретяването на технология, която може да добива електроенергия на такава височина е най-голямото предизвикателство пред учените.

Освен построяването на въпросните ветрогенератори, голям проблем ще бъде и съхраняването на енергията, защото рано или късно ветровете спират да духат (около 5% от времето).

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here