Застрашени от механизмите на мазнините?

Мазнините в различните части на тялото влияят различно на риска от метаболитни заболявания!

Използвайки сладолед, сладкарски продукти и енергийни напитки, които доброволци приемат за напълняване, изследователите откриват механизмите за покачване на телесните мазнини в тялото. Увеличаването на абдоминална мастна тъкан изглежда повишава рискът от метаболитни заболявания, докато експанзията на мазнини в долната част на тялото (като бедрата) намалява риска.

„Клетъчният механизъм е различен“, обяснява Майкъл Дженсън, главен автор на проучването. „Акумулирането на мазнини в областта на корема до голяма степен предизвиква клетките да увеличават размера си, докато мазнините натрупани в долната част на тялото увеличават просто броя на клетките. Така различният механизъм има различно влияние.“

Изследователите наели 28 доброволци за проучването, които преяждали в продължение на осем седмици, консумирайки огромни сладки изделия, сладолед, шейкове и високо-калорични напитки, както и всичко останало. Статистически участниците качили 2.5 килограма в горната част на тялото и около 1.5 килограма в долната. Дори преди „напълняването“ преадипоцитите (незрелите мастни клетки) в горната част показват увеличение в информационната РНК , което подтиква протеините да синтезират мазнини.

Петнадесет мъже и тринадесет жени позволили на изследователите да измерят телесните им мазнини и броя на мастните клетки преди и след осем седмици на преяждане. Учените казват, че техните открития оспорват концепцията, че броя на мастните клетки в тялото остават стабилен при възрастните. Те също така подкрепят идеята, че увеличаването на капацитета за производство на мастни клетки в долната част на тялото създава някаква форма на защита на горната част и помага за предотвратяване на потенциално метаболитно заболяване, което може да доведе до диабет и други усложнения.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here