Защо някои хора пълнеят, а други не?

Чудили ли сте защо някои хора, които ядат богата на мазнини храна затлъстяват, а други не качват дори килограм?

Всъщност това остава загадка за учените години наред. Ново научно изследване, проведено от известни експерти от Катедрата по медицина към университета в Йейл, дава просто обяснение на тази мистерия: теглото ни се „записва“ когато мозъкът се развива, още преди раждането.

Защо пълнеем?

Изучавайки групи от мишки, учените открили, че тези които се сдобиват с наднормено тегло в резултат на диета с високо съдържание на мазнини, са със съществени различия в центъра за хранене в мозъка. Невроните в тази част на мозъка, които би трябвало да дадат сигнал, че организмът се е заситил и трябва да започне да гори калории, са „мързеливи“, защото им пречат други клетки, проникнали в тази част на мозъка.

От друга страна, при мишките, проявили устойчивост към затлъстяване, се забелязва, че тези неврони са много по-мобилни и са готови да изпратят послание до другите части на мозъка и периферните тъкани, че е поето достатъчно количество храна и е време да започне изгарянето на мазнини.

Според проучването, тези, които са предразположени към затлъстяване поради хранителни фактори, развиват своеобразно възпаление на мозъка. Ето защо хората, които в миналото са били с наднормено тегло, трудно свалят килограми. Затлъстяването, което се дължи на хранителни фактори, е един от най-големите здравни проблеми в световен мащаб и добива неконтролируеми размери при децата.

Специалистите по проблеми със затлъстяването съветват

Въпреки че изследването показва, че затлъстяването е свързано в малка степен с волята ни и в по-голяма степен с конкретни функции на мозъка, които се формират по време на неговото развитие, това не е причина да не се храним здравословно. Фактът, че мозъкът ни може до известна степен да е отговорен за проблемите ни с килограмите, не трябва да бъде извинение да не обръщаме внимание на това, което ядем.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here