За или против млякото?

1116

В Интернет по различни форуми, както и в някои вестници и списания, можем да срещнем най-различни конспиративни теории, отнасящи се за качествата на млякото.

Екологичните активисти, особено дамите с деца, призовават да не се пие млякото; с притеснено изражение на лицето обясняват, че то е само за малките на кравата и в никакъв случай не трябва да се приема от деца. По форумите можем често да прочетем, че всичките настинки, които едно дете преживява през годината, спокойно могат да бъдат избегнати, ако просто зачеркнем всякакви видове млека от дневното им меню.

На фона на тези твърдения, в много супермаркети ще видим рекламни пана, които ни приканват да си закупим специални детски млека, в които се съдържат нишесте и захар, белтъчини, понякога дори и витамини. Според дружеството за детско здравеопазване в Германия, 300 грама мляко да се изпият на ден е крайно препоръчително за деца и подрастващи. Тук ме мястото да отбележим че доста голям процент (около 15) от германското население има непоносимост към употребата на мляко и някой млечни продукти. На този етнос му липсва един много важен ензим, чието предназначение е да преработва и разгражда млякото. Така че теориите, отричащи млякото, посочвайки го като някакъв вид отрова, не трябва да имат никакви притеснения.

Според специалисти от Германия – млякото за децата е просто задължително. То доставя на слабия детски организъм така нужните му йод, калций и белтъчини. От своя страна пък, противниците на млякото посочват възможната му замяна с бадемово или сеово мляко. Те обаче, не съдържат елементите, които се срещат в кравето мляко например.

Има твърдения, че млякото трябва да не се употребява по време на настинка, придружена с хрема. Те са изцяло неоснователно, както и тези, че млякото вреди при дихателни инфекции, заради слуз, която образува.

Източник: http://www.dw-world.de/

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here