Извънземен живот на Enceladus – възможно ли е?

390

Сондата Cassini може би е събрала информация, която може да разкрие присъствието на живот на Енселад (Enceladus) – една от луните на Сатурн. Но учените от мисията споделят, че откриването на доказателства за живот, може да се окаже много трудно.

Учените са удивени от Енселад още от юли 2005 година, когато Cassini открива струя от ледени частици и вода, която излиза от южния полюс на луната.

Произходът на тази струя от лед и вода не е ясен и предизвиква много противоречия. Някои учени твърдяд, че под повърхността на луната, може да се намериа океан от течности, който да бъде потенциална среда за развитието на извънземни организми.

enceladЕкип от учени, воден от Кристофър МакКей (NASA’s Ames Research Center в Moffett Field, Калифорния) , твърди че Cassini може да ни предостави първите доказателство, че животът съществува или е съществувал някога, на луна с диаметър 500 километра.

Въпреки, че сондата не е била проектирана да търси форми на живот, тя може да го направи изучавайки органичните вещества (метан например), който се съдържат в сруята излизаща от повърхността на Енселад.

„Ако се замислите какво е нужно за да има живот, то това са: вода, енергия, органични материали, също така и кислород и всичко това идва от тази струя. Изглежда, че този малък свят има всичките компоненти, за да поддържа живота.“ – споделя МакKей пред New Scientist.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here