Изчезващото Аралско море

В серия от драматични снимки, NASA е успяла да заснеме изчезването на Аралско море от Космоса. През 60те години Русия отклонява вода от няколко големи реки, за да може да напоява нивите засяти с памук и другите си посеви. Но резултат от това е бил фатален. Това отклоняване на водите е довело до изчезването на това, което преди е било четвъртото по големина вътрешно море в света.

Способността на NASA да улови това безпрецедентно събитие не е само пленитална, но е и урок за това колко бързо могат да изчезнат цели екосистеми (заедно с всичко, което е свързано с тях). В миналото по бреговете на Аралско море са били разположени рибарски градчета. В момента тези градове са безлюдни, а лодките са акостирали на сухото пристанище.

„Ако някой някога ви каже, че човечеството е прекалено незначително, за да унищожи наистина околната среда, просто му изпратете тази страница.“

Още интересни истории за морето на Morskibryag.com

9 МНЕНИЯ

 1. Две планети си говорят:  „Никак не съм обре“ – казва първата. „Имам „Хомо сапиенс“.
  „Не се притеснявай“ – успокоява я втората. „Ще изчезне от самосебеси“.
  Затова, спокойно! Ще изчезне не само Аралско море
   

 2. Доста поучителна история има много истина в нея.

 3. А как точно през 60те Русия е отклонила реките и чак 2000-та година морето започва да изчезва и за 9 години(до 2009) направо го няма?!

 4. Каквото и да прави човек ,Той се бори за оцеляване . Каквото и да прави човек природата се бори за оцеляване ,но тук има закономерности и човечеството по скоро ще се самоунищожи ,но природата има безкомпромисна политика на оцеляване ,което виждаме с очите си . Трябва да сме най-смешните ,ако си мислим че може да правим каквото си поискаме без последствия !

 5. В отговор цитата на Hartmann: „Две планети си говорят: „Никак не съм добре“ – казва първата. „Имам „Хомо сапиенс“.
  „Не се притеснявай“ – успокоява я втората. „Ще изчезне от само себеси“: http://www.vbox7.com/play:f6594954

 6. Глобалното затопляне не води ли до покачване на нивото на световния океан?

 7. Аралско море е вътрешно море, т.е. не е свързано със световния океан.

 8. Мислех си го това, но не ми се вижда като добро обяснение, че глобалното затопляне и отклоняването на няколко реки ще доведе до изчезването на цяло море в рамките на 9 години.
  Всъщност прочетох повече информация по въпроса и открих, че има нещо пропуснато в статията.  По презумпция сметнах, че снимката от 2000та година трябва да представлява началната фаза на пресъхването, но не точно… морето е изглеждало горе-долу така http://envis.maharashtra.gov.in/envis_data/files/Aral_Sea.jpg  в началото на пресъхването си.
  Големи бацили сме т’ва хората…

 9. Снимките представят последните и най-бързи етапи на пресъхването. Процесът не е започнал преди 9 години, а по-отдавна.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here