Какво представляват микро мимиките?

457

Случвало ли ви се е да погледнете непознат и веднага да установите, че той или тя не ви допада?

Обикновено преписваме тази бърза преценка на нюх, инстинкт, шесто чувство и т.н., но учените са установили, че всъщност   причината е другаде и е свързана по-скоро със зрението, а обяснението се крие в т.нар. микро мимики.

Микро мимиките са мимолетни лицеви мимики, които се появяват, когато някой се опитва да подтисне и скрие своя емоция. Хората не могат да заличат напълно от лицето си следите от потиснатата емоция и тогава, за  1/125-та от секундата, се появяват тези малки издайници.

Човешкото лице е проводник на информация; нещо като пътен знак, който ни изпраща някакво послание. Когато „четем“ нечие лице, наяве излиза голям поток от информация, който трябва внимателно да се изследва. За целта трябва да се изучи основната структура на лицето, както и мускулния тонус. Важно е да се установи дали лицето е продълговато и впито или или е по-скоро кръгло и бузесто. Когато виждаме непознато лице, ние отваряме своя мисловен каталог с готови прототипи и се опитваме да нагодим и сравним формата на непознатото лице с формата на добре познато ни. Едновременно с това ние улавяме и промените, които са настъпили впоследствие с него, като наличието на белези и бръчки. Накрая, вземайки предвид наличието на накити, като очила, на грим, татуировки или пиърсинг, ние сформираме своето мнение за човека срещу нас.

Допълнителна информация можем да си набавяме от промените, които настъпват в лицето, като появата на усмивка, нацупваме, свъсване на вежди. Тези промени ни предоставят най-явната информация за нечие настроение или непосредствени намерения. Лицевите изражение ни предават умишлено премълчано или недоизказано вербално послание.

В набралия популярност телевизионен сериал „Излъжи ме“ („Lie to Me“), при появата на съответната микро мимика, главните герои са в състояние веднага да отсекат дали човекът отсреща казва истината или лъже. За жалост овладяването на тези мимики е напълно възможно, а това би ни превърнало в безукорни лъжци.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here