Какво трябва да знаете за дезодорантите

дезодорант

Цели щандове в аптеките и супермаркетите са отделени за най-различни видове продукти за дезодорирне. Не се и съмняваме, че не ви се отделят часове в разглеждане на етикетите на всеки продукт, затова ще се опитаме да ви ориентираме в пъстрата палитра от продукти в тази ниша.

Защо имаме нужда от дезодорант?

Отговорът е прост: защото се потим.

Накратко, потните жлези на човек отделят пот, за да поддържат телесната температура на необходимото ниво, така че да не прегряваме. На места обаче като подмишниците, потта, влагата и липсата на проветрение създават благоприятна среда за развитие на бактерии. Именно те са отговорни за миризмата, която свързваме с потта. Така че ролята на дезодориращите продукти е да се справят с неприятните миризми.

Бърз поглед в историята

Първите най-примитивни дезодориращи продукти са създадени в арабския свят още през 9-ти век (по-рано говорихме и за историята на парфюмите). Първият марков дезодорант се появява през 1888 г. в САЩ под името „Mum”, и е под формата на восъчен крем.

През следващите години се появяват първите продукти, базирани на алуминий, които остават успешни до средата на 20 век. Някъде към 50-те години дезодорантите навлизат в ерата на спрейовете.

До 1980 г. те доминират на пазара и са изключително популярни. Всемогъществото им започва да залязва, след като излязоха на бял свят първите проучвания за възможните здравословни проблеми, които причиняват и за влиянието на аерозолите върху озоновата дупка. Това стана причина за появата на пазара на т.нар. стикове, които все още са актуални.

Какви видове дезодоранти има и как действат?

Първата важна разлика, която виждаме още на опаковката на продукта е надписът „дезодорант“ или „антиперспирант“ (продукт против изпотяване).

Първата група продукти се бори с миризмата, а втората – с предотвратяването на миризмата като частично спира изпотяването.

Как по-конкретно се случва това: Дезодорантите са базирани на антимикробни съставки като спирт, който от една страна активизира потните жлези, но от друга убива бактериите или триклозан, който забавя развитието на бактериите. Съставките, разбира се включват и аромат или естествено масло, които се борят с неприятната миризма.

Препаратите против изпотяване от друга страна са в основата си дезодорирарщи продукти, комбинирани със съставки за спиране или намаляване на потенето. Обикновено тези вещества са химически съединения на алуминия, които си взаимодействат с електролитите на потта, създавайки своеобразен гел, който запушва потните жлези, за да не отделят течности. Освен това алуминиевите соли пречат на потта да достига повърхността на кожата. По този начин антиперспирантите намаляват с около 20% отделяната пот, а оттам и неприятните миризми.

Що се отнася до формата, под която тези продукти се предлагат на пазара, версиите в стик, рол-он, крем и спрей преобладават в Европа, а от другата страна на Атлантическия океан се предпочитат геловете.

Съществува ли риск от токсичност?

В научните среди и сред обикновените хора широко се коментират опасностите за човешкото здраве, които може да крие присъствието на алуминий в дезодорантите. Често пъти различните публикувани изследвания по темата си противоречат и без отговор остават въпроси като може ли алуминият да има връзка с появата на болестта на Алцхаймер и с рак на гърдата и причинява ли увреждане на генетичния материал.

Все още никой не е обвинил официално алуминия, че е рисков за човешкото здраве в количествата, използвани при производството на дезодоранти, но пък през последните години на пазара се появиха продукти с етикета „без алуминий“, така че изборът остава ваш.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here