Как да се преборим с целулита?

823
Как да се борим с целулита?

Можем ли да се преборим с целулита само ако спазваме определен хранителен режим? Разбира се, че не, но ако го комбинираме с упражнения, козметика и процедури ще успеем. В основата на борбата срещу целулита обаче стои храненето. Как да се справим с този така неприятен проблем за всяка жена ще споделим в долния материал.

Целулит е фиброзна промяна на подкожно-мастната тъкан, като причината за заболяването са нарушенията на процесите по обмяна на веществата в организма. За разлика от обикновеното затлъстяване целулитът се различава с това, че той не изчезва дори да отслабнем и да спортуваме ежедневно. Друга причина за появата на целулит може да бъде и излишъкът от женски полови хормони или задържане на вода в тъканите, което се получава пък при нарушаване на водно-солиевия баланс и при свъване на кръвоносните съдове.

Много добри лечебни средства в борбата с целулита са всекидневен масаж и контрастен душ. Не е нужно да се обливате със студена вода, а може да използвате кубчета лед, след което се прави масаж с антицелулитен лосион или гел с екстракти от конски кестен, арника или водорасли, които помагат да изхвърлим течността и шлаките от организма си.

Начини на хранене при борбата с целулита:

1. Витамин С и P правят слабите капиляри по-здрави и еластични. Съдържат се в цитрусовите плодове, гроздето, черната боровинка, вишните, ягодите, червените чушки, доматите и др. Най-много витамин С се съдържа в елдата.

2. Рецепторите, запазващи мазнините в долната част на тялото са шест пъти повече отколкото в горната част. Това означава, че ако сте качили седем килограма – поне шест са в краката. Когато отслабвате обаче, картината е противоположна: ръцете и гърдите губят шест килограма, а коремът само един.

3. Мазнините и белтъчините трябва да се приемат разделно. Месото, рибата или яйцата не се съчетават с макарони, ориз или картофи, а с всякакви зеленчуци.

4. С всички зеленчукови салати най-добре си пасват картофи, макарони и зърнени храни. Задължително е да се пие много вода, като количеството трябва да бъде между 1,5 и 3 литра на ден.

5. Калия и натрия в организма ни трябва да бъде балансиран. Голяма опасност за тялото ни е, че получава много малко калий отколкото е необходимо, а натрий много повече. Забравете за чипсовете, пушените колбаси, консервите, бульоните и т.н.

6. Яжте колкото се може продукти, които съдържат калий. Рафинираните продукти трябва да се компенсират със зеленчуци, които са богати на целулоза и които решават проблемите ни със стомашно-чревния тракт.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here