Как да се преборите с въглехидратния глад?

1952
Как да преборим въглехидратния глад?

Сблъсквали ли сте с непреодолимото желание да похапнете нещо сладко?!

Със сигурност, когато обаче това чувство ви съпътства почти през целия ден и води след себе си до опустошаването на завидно количество храна, а броячът на калории светва червено, то можете да бъдете сигурни, че сте станали жертва на въглехидратния глад.

В повечето случаи той е пряко следствие от т.нар. емоционално хранене, провокирано от различни стресови ситуации, лошо настроение, емоционални катаклизми, а сценарият всеки път е един и същ – поглъщате много храна.

Почти винаги след това изпитвате чувство на вина, а на другия ден всичко се повтаря.

На какво всъщност се дължи въглехидратния глад?

Накратко казано – клетките ви остават гладни, а до мозъка пристигат сигнали за недостиг на въглехидрати. Ето и няколко прости съвета, които ще ви помогнат да се преборите с тази „зависимост“:

Не ходете на пазар, когато не сте в настроение или сте гладни, защото шансовете да изберете най-неподходящата храна рязко се увеличават. Винаги си правете списък преди пазаравуне и се старайте да се придържате към него, така вероятността да се озовете между рафтовете с лакомства или джънк е много по-малка. Пазаруването по интернет също е добър начин да планирате и прецените добре покупките си.

Записвайте в дневник всичко, което консумирате. Направете този експеримент поне за седмица, така ще можете да редуцирате малките междинни похапвания, които по принцип не се забелязват и най-често включват вредни храни. В този дневник е желателно да записвате как се чувствате, когато консумирате определена храна, както и колко бързо огладнявате след това.

Когато не сте в настроение, не посягайте веднага към кутията със сладолед или шоколада, помислете за „лечение“ на стреса, което не включва храна като разходка в парка, упражнения, разхождане на кучето, танци. Спортът отключва по естествен път т.нар. „хормони на щастието“ – серотонин и допамин. Бъдете реалисти към целите, които си поставяте, но не забравяйте, че само 15-20мин. на ден физическа активност са необходими, за да си набавите дневната „доза“ от тези хормони и да се чувствате спокойни и щастливи през целия ден.

Опитайте се да се храните редовно, оптималният вариант е – три основни хранения плюс две-три междинни малки закуски, включващи ядки или плодове, но само в случай, че сте гладни. Избягвайте гризините, снаксовете и чипсовете през целия ден, както и вечер пред телевизора. Миенето на зъбите непосредствено след вечеря пък ще ви обезкуражи да посегнете към джънка и сладкото.

 

Обичам да пиша на семейни теми, всичко свързано със семейството и децата ме вълнува и интересува. Любими са ми филмите по действителен случай. И естествено, като всяка дама, понякога залитам на шопинг тематика :).

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here