Как и какво виждат животните?

В продължение на векове, хората са били в неведение как и какво виждат останалите животни. Скорошни научни изследвания са разкрили разнообразните начини, по които различните животни виждат света.

При водното конче например мозъкът работи толкова бързо, че то вижда движенията на забавен каданс.

Гълъбът от своя страна е способен да улавя „неуловими“ с просто око цветови градиенти.

Всъщност и най-сложните компютърни програми биха се затруднили в разпознаването на тези цветови колебания. Друг отличаващ се индивид е змията с нейните детектори за топлина, които като че ли заместват зрението.

Конете

kak-vizhdat-konete

(снимка nosha)

Конете имат невероятен обсег на зрението, но не могат да виждат нещата, които са точно пред тях. Образно казано те не могат да виждат нещата, които се намират отпред, точно между двете им очи. Това е така защото при тях липсва бинокулярно виждане. Ето защо те държат главата си наведена надолу, когато вървят.

Маймуните

kak-vizhdat-maimunite

(снимка Steve Webel)

Така наречените „маймуни на стария свят“ и човекоподобните маймуни имат сходно зрение с това на човека. Те разпознават трите основни цвята червено, зелено и синьо (т.е.  richomat). Много от „маймуните на новия свят“, обаче нямат тази способност. Сред видовете няма точно определен начин на „виждане“. Всъщност при видовете от едно и също семейство маймуни, могат да се наблюдават до 6 различни типа далтонизъм. Както при хората, така и при маймуните далтонизма е срещан основно при мъжките индивиди.

Птиците

kak-vizhdat-pticite(снимка qfabric)

Различните птици виждат по различен начин. Гълъбите например, могат да разпознават милиони различни оттенъци на цветове. Те са животните в природата, които най-добре разпознават цветове. В очите си те имат много повече „колбички“ (Един от двата вида зрителни клетки, разположени в центъра на ретината – областта на жълтото тяло, където зрението е най-остро. Чрез колбичките се разпознават цветовете) отколкото има човека, което прави зрението им много по-чувствително към цветове.

В същото време, учени от университета на Лунд, Швеция, успяват за първи път да ни покажат гледката отвисоко, по начина по който я виждат птиците, отново използвайки специално проектирана за целта камера.

Според резултатите от проучването, птиците виждат света по много по-различен начин от хората. Цветното зрения на човека се базира върху три основни цвята: червен, зелен и син. Освен тях птиците използват и ултравиолетовия, който е невидим за нашето око.

Друг интересен момент е, че когато птиците гледат дърветата отвисоко, те не виждат зелена листна маса, а ясно и контрастно разделени листа.Как виждат птиците

Птичият поглед показва горната част на листата много по-светла в ултравиолетовия цвят, а долната – значително по-тъмна. Така триизмерната структура на плътния лист става ясно различима за очите на птиците.

Кучетата и котките

kak-vizhdat-kotkite-kuchetata

(снимка garysdetecting)

Кучетата и котките нямат остро зрение. Те разчитат повече на сетивата си – основно зрението и обонянието. Котките в частност имат доста слабо зрение. Не могат да виждат цветове, също както и кучетата. Но кучетата понякога могат да определят разлика между жълто и синьо. Котките могат умело да фокусират зрението си и да се втренчват в определена цел (при ловуване). Котките имат по-добре нощно зрение от хората. И кучетата и котките имат по-добра преценка за перспективата и дълбочината на обектите, поради различното разположение на очите им, в сравнение с човека.

Змиите

kak-vizhdat-zmiite

(снимка redtailboa)

Змиите имат два чифта очи. Единият чифт представляват нормалните очи, които могат да разпознават цветове сравнително добре. Другият чифт очи обаче, служи като топлинни сензори, чрез които змиите установяват положението на „живите“ същества (инфрачервен детектор). Никой не може да избяга от смия, ако вече е бил забелязан от нея. Затворената врата няма да помогне. За наше щастие, змиите предпочитат да отстъпват а не да се впускат в атака.

Насекомите

kak-vizhdat-nasekomite

(снимка brisbane insects)

Поради сегментираната структура на очите, насекомите виждат предметите по-много по различен начин от хората. Насекомите за известни със своите „точковидни“ очи, които са познати като ommatidia. Някои насекоми имат по повече от 30, 000 лещи във всяко око. Но най-интересно е водното конче. Мозъкът на това насекомо работи толкова бързо, че то на практика вижда движещите се неща на забавен каданс. Насекомите могат да виждат цветове, но не толкова добре колкото останалите животни. Зрението им помага, за да засичат по-лесно движенията. За това те са толкова трудни за убиване!

3 МНЕНИЯ

  1. Повечето, казани горе неща, са пълни глупости. Особено ми хареса това:
    „Никой не може да избяга от смия, ако вече е бил забелязан от нея. Затворената врата няма да помогне.“

  2. Правя проучване свързано с някои особености в зрението и в конкретната статия особено близко до целевата информация ми се стори разделът за зрението при кучетата и котките. Конкретно ме интересува информация за жълто-сините нюански, в които вижда вълка и които са му особено полезни при лов. Жалкото е, че има изключително малко информация по въпроса.

  3. Милите котета как виждат в зелено! Защо ние виждаме цветно а те миличките в зелено! Значи моето коте Лео ме вижда нещо като зелена!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here