Канада предизвиква колекционерите със започването на 2011г.

Кралският монетен двор на Канада представи първата си колекционерска монета – сребърен долар за 2011, който отбелязва 100-годишнината на агенцията за защита и поддържане на националните паркове на страната „Parks Canada“. Новият сребърен долар се предлага с оригинален сребърен или брилянтен завършек и в подбрани позлатени версии. Иън Бенет, президент и изпълнителен директор на Кралския монетен двор, споделя, че сребърната монета отдава чест на безценната роля на „Parks Canada“ при запазването на природните чудеса на Канада през последните 100 години.

„Флората и фауната на Канада бележито фигурират в монетната система на Кралския монетен двор откакто създадохме първата си монета през 1908г. и ние сме горди да продължим да празнуваме любовта на Канада към великата природа, изобразена на тази монета и на тези, които ще последват.“

Алан Латюрел, изпълнителен директор на „Parks Canada“:

„Преди 100 години Канада стана първата страна в света, която създаде услуга изцяло посветена на опазването на националните паркове. Тази година ще бъде времето за канадците да празнуват 100-годишнината на „Parks Canada“ и международното лидерство на страната ни в предпазването и представянето на общото ни богатство. Горд съм да започна тази година с лансирането на красивата монета – велика илюстрация на блясъка на Канада и безкрайния източник на вдъхновение за всички нас.“

 

Сребърният долар е проектиран от художника от Квебек, Люк Нормандин и изобразява млада канадка, която държи 4 застрашени екологични богатства в ръцете си – жерав (Grus americana), богородичен косъм (Adiantum capillus-veneris), западна орхидея (Platanthera praeclara) и кафеено дърво Кентъки (Gymnocladus dioicus).

Само 40 000 монети ще бъдат изсечени от чисто сребро и ще се продават за 55.95 канадски долара всяка. Брилянтната версия ще струва 49.95 канадски долара и ще се произведе в 25 000 екземпляра. Позлатеният вариант е предвиден в 45 000 броя на цена от 114.95 канадски долара. Колекционерската монета ще се предлага на пазара в целия свят.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here