„Кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк!”

Сутрешната закуска е изключително важен елемент от нашият режим на хранене. Освен за добро самочувствие и настроение, сутрин трябва да закусваме и за тонус и сили за новият ден! За някой хора, първото ядене е повече от задължително, а за други просто мит. Съвременната наука за хранене счита, че около 25% от дневния прием на енергия се набавя от закуската, като се храним 3-4 пъти на ден на равни интервали!

И така, стигаме до лошите факти, че средно-статистическия българин не обича да закусва. Той винаги бърза и просто пие само чаша кафе за закуска, и тъй като за обяд също няма много време, налапва някой сандвич отново с кафе. Но най-зле става вечер, когато се приберем у дома и като обезумели изпразваме половината съдържание на хладилника, като след това засядаме пред телевизора и след 40 минути заспиваме доволно. И разбира се това си оказва лошото влияние след време на редица неща – високо кръвно налягане, затлъстяване, както и всички болежки, които  ни предизвикват  наднорменото тегло и хипертонията. А съвременната наука ни препоръчва: „Кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк!”

Храната, която трябва да се поема сутрин, трябва задължително да е съобразена със самите нас. В закуската ни трябва да изобилстват балансирано количество белтъчини,  мазнини, въглехидрати и фибри, за да може организмът да се “събуди” и да започне неговата работа ползотворно. Напук на всички криворазбрани разбирания, след много направени проучвания се установява, че хранещите се сутрин задържат ниски килограмите, в сравнение с тези, които пропускат първото хапване.  Според една от теориите хубавата здравословна закуска намалява глада през деня и по този начин помага на хората да подбират по-разумно това, което поглъщат по време на останалите хранения.

Какво трябва да съдържа здравословната закуска?

Счита се, че около 55% от дневния енергиен прием трябва да се набавя от въглехидрати, като половината от тях е добре да бъдат от пълнозърнести култури. Този процент обаче се увеличава за лицата, предразположени или страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, от захарен диабет, и болшинството от сърдечно-съдови заболявания.

Бисквитите приготвени от пълнозърнесто брашно или пълнозърнестия хляб, са страхотен старт за деня. Те са богат източник на фибри, витамини от група B и антиоксиданти. Тъй като затрудняват пълното усвояване на някой мазнини, фибрите спомагат за понижаване на лошите нива на холестерол, те спомагат и за  поддържане ситостта на организма, тъй като забавят скоростта на усвояване на сложните въглехидрати и не водят до рязко повишаване на нивата на кръвна захар. Високите нива на кръвната захар са нежелани, тъй като предизвикват свръх секреция на хормона инсулин, който стимулира синтеза на мазнини и потиска горенето им.

Белтъчините! Те могат да се получат от месо, риба, яйца, зърнени или млечни продукти. Фибрите се срещат в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете.

Времето на висококалорични храни пълни с мазнини, като кифлички и огромни кроасани отмина. Те са с висок гликемичен индекс и това ги прави неразумен избор. Фибрите и белтъчините засищат и така няма да се дори чак до обяд. Днес е много по-лесно да направим нещо добро за тялото си – на пазара се предлагат достатъчно широк спектър от продукти, които могат да ни направят закуската изключително здравословна и засищаща! Въпрос на желание!

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here