Лакрицът е опасен за мъжкия полов живот

Мъжете, които ядат твърде много лакриц, който се използва в редица продукти, включително сладкиши, рискуват да навредят на сексуалния живот, се посочва в проучване на ирански учени. Те са установили, че лакрица, който се използва при направата на бонбони, дъвки, пасти за зъби и билкови лекарства, може да намали нивата на тестостерона. Ниските нива на тестостерон пък могат да повлияят на либидото и настроението и оттам – да увеличат риска от сексуални проблеми.

Екстрактът от сладък корен се използва в популярни билкови лекарства срещу настинка, грип, алергия, хронична умора или язва. Също така в по-малки количества се използва при сладкарски изделия, пасти за зъби и някои билкови чайове. Производителите на цигари и лекарства понякога го използват за подобряване на вкуса на продуктите си.

Д-р Махмуд Мосадех и колегите му от университета по медицински науки Shaheed Beheshti основават заключенията си на проучване на 20 здрави мъже. На всички им е давано по 1,3 грама сух екстракт от сладък корен в продължение на 10 дни. Екстрактът е съдържал около 400 мг глициризинова киселина, която дава на лакрицата характерния й вкус. Според доклад на Европейската комисия, публикуван по-рано тази година, хората не трябва да консумират повече от 100 mg глициризинова киселина на ден.

Кръвните проби на доброволците разкрили, че мъжете, консумирали лакриц, имат значително по-ниски нива на тестостерон от очакваното. Макар че са необходими допълнителни уточняващи изследвания, учените предупреждават мъжете да бъдат особено внимателни с консумацията на продукти, в състава на които влиза сладък корен.

Източник: BBC

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here