Легендата Стив Джобс

Стив Джобс – легендата, която основава най-мощната  и успешна компания в света на ИТ технологиите, подаде официално оставката си днес, 25.08.2011.
За някой изненадващо, за други не чак толкова, но това решение е окончателно.  „Ройтерс“ определя оставката му като зашеметяващ ход, който слага край на 14-годишното му „царуване“ в корпорацията.
Всички смятат, че това е резултат от неразбрания или по-скоро неуточнен здравословен проблем, който по-рано тази година го принуди да си вземе дълъг отпуск по болест. Но той не каза каква.
Стив Джобс се пребори веднъж с рака – 2004 година, имаше рак на панкреаса, а през 2009 год., му бе трансплантиран черен дроб.  Ако и сега това е причината, нека му стискаме палци да се справи с какъвто и да е здравословен проблем, ако има такъв въобще.
По повода, реших да резюмирам малко неговата автобиография и да обърнем поглед назад към създаването на „Ябълката“ и нейният просперитет.
Стив Джобс  създава „Apple Computer“ заедно с неговият приятел от гимназията в Силиконовата долина през далечната 1976г. След като е бил принуден да напусне през 1985 компанията, той се завръща или по-скоро бива убеден да се завърне, за да възроди компанията през 1996 год. По време на второто му управление, Apple се превръща в една от най-ценните и важни в технологично отношение компании в света.
Джобс изобретява и майсторски маркира пазара с все по-лъскави джаджи, които променят ежедневните технологии, като започнем от персоналния компютър и стигнем до iPod и iPhone. Култивирайки контра-чувствителността на Apple и минималистичния етикет на дизайна, той пускаше един след друг сензационни продукти, дори и в края на 2000-та годишна рецесия и по време на, едновременно с това, влошаващото му се здраве.
Стив Джобс промени компютрите от обикновена мания на хакерските любители до тяхната абсолютно необходима нужда в модерния живот на всеки един от нас – на работа и вкъщи, и по време на този процес, той преобърна света не само на личните технологии, но и телефонната и музикална индустрия.
Може би най-влиятелно беше стартирането на Ipod през 2001 год., предлагайки „1000 песни във вашият джоб“!  През следващите 10 години, неговите бели слушалки и палцовото набиране, се превърнаха толкова вездесъщо използваеми, колкото ръчния часовник.
През 2007 год. дойде и touch-sreen IPhone-a, а по-късно неговите малки „apps“ (приложения), което направи обикновения телефон не само средство за разговори, но и начин да управляваш парите си, да събираш снимки, да играеш игри и да сърфираш в Интернет.   
А през 2010 год. Джобс представя IPad – таблетния-компютър с Touch докосване, който буквално се изтреля на пазара, въпреки че тогава маркетинговите специалисти твърдяха, че никой няма да има нужда от такова нещо.
По-рано този месец, Apple за кратко надмина Exxon Mobil, като стана една от  най-доходоносните компании в Америка, акциите на Apple струваха повече от всяка една компания тогава!
Когато Джобс изнасяше реч на презентация на Apple, почти винаги облечен в старите си сини дънки, sneakers-и и черно поло, легиони от почитатели слушаха всяка негова дума в захлас. Той често хвалеше успехите на компанията, след това сдържано добавяше репликата – „И още нещо“ – преди да представи последната си амбициозна идея на света!

Източник: http://news.yahoo.com

1 мнение

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here