Магията на младостта и продължителния живот – Антиоксидантите

352
Антиоксиданти

През последните няколко години дори ние българите искаме нещо, което да ни защитава от лошите промени в нашия крехък човешки организъм. Искаме и чадър срещу сърдечните болести, убиващи все повече хора покрай нас. Желаем и ако има как да ни се засили работата на мозъка и на на последно място – смъкване риска от ракови образование. Това не е някаква магическа гозба лекарство или питие, а просто възможен ефект от употребата на храни, богати на антиоксиданти.

Тук възниква въпросът за действителната работа и полза на антиоксидантите в човешкия организъм. Отговорът е елементарен – предпазват ни от вредите, които нанасят на нашето тяло т.нар. „свободни радикали“. В теорията и практиката се появяват и обосновават все повече доказателства изцяло в полза на положителното влияние на веществата в храните, съдържащи антиоксиданти.

За да анонсирам работата на антиоксидантите ще дам за пример обеленият картоф, който оставен в това положение няколко минути или час, започва да губи както вкусовите си качества, така и да потъмнява и омеква. Ето това всъщност правят свободните радикали на тялото ни. На практика ние остарявам и защото дишаме кислород. Ако обаче експериментираме да полеем картофа със сок от лимон или портокал, ще бъдем приятно изненадани, че на картофа няма да му стане нищо или поне процесът ще се забави. Това се дължи на антиоксидантното действие на витамин „С“, който се съдържа в двата плода.

Най-добрият антиоксидант - БоровинкаНа първо място от плодовете, които да съдържат антиоксиданти е боровинката. Тя е богата и на целулоза, и на флавоноиди (най-екстремно положително действие имат именно те в този плод). Друго положително тяхно качество е, че боровинките помагат за работата на мозъка и освен това, който си похапва повече боровинки е по-малко вероятно да има проблеми с пикочните канали и пътища.

Какво се случва при липса на антиоксиданти?

Ако има недостиг на антиоксиданти в нашия организъм това означава, че вероятността да боледуваме от някое хронично заболяване, както и да остареем преди да ни е дошло времето е доста по-голяма. За да не се случи това, природата се е погрижила да ни дари с познати и непознати антиоксиданти – витамините А,С,Е.

Откъде да си набавяме антиоксиданти?

От растителните химикали е добре да приемаме ликопен (в доматите), лутеин (листни зеленчуци) и ресвератрол (гроздето).

Канелата като антиоксидантОт подправките като антиоксидант трябва несъмнено да отличим канелата. Използвайте я възможно най-често. Нейната употреба ни помага да използваме много по-ефикасно инсулина, както и да се намали само до 30 % захарта в кръвта.

Що се отнася до алкохолните напитки – там единственият антиоксидант е червеното вино. С елементите, които то съдържа, спомага за увеличаване на полезния холестерол в нашия организъм.

Обичам съвременните техно-джаджи. Смартфони, компютри, телевизори - ако работи с ток или на батерия - значи е по моята част.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here