Минерални басейни в България

Минералната вода е вода, която съдържа в себе си минерали и други вещества, използвани за лечебни и терапевтични действия.Тези вещества променят и нейния вкус. Способностите й да засилва имунната система и да изчиства тялото от токсините са добре познати.Ако се използува по правилния начин, може да лекува тежки заболявания. Тази вода е позната на човечеството още от дълбока древност. Още древните римляни създали някои от най-известните балнеолечебници именно тук.

Инженерите и производителите твърдят, че българинът все повече се интересува от качеството на водата. Не са много страните в Европа, които могат да се конкурират с богатството на българските находища. Минералните води се делят на няколко вида, в зависимост от химичния им състав:

-силно минерализирани (15-30g/l) – препоръчва се за пиене. Възстановява изгубените витамини и минерални соли
-умерено минерализирани (2-15 g/l)
-слабо минерализирани (до 2 g/)
В зависимост от температурата минералните води се делят на:
-студени- до 37 градуса (температурата на човешкото тяло)
-топли (от 37 до 60 градуса)
-горещи (над 60 градуса)- най-големите от тях са в Сапарева баня
В българските водни басейни можем да открием всички видове минерална вода, познати до сега. Водата в тях е снабдена от извори, което гарантира чистотата й, поради голямата дълбочина, от която извира водата в тях. В България находища на топли и горещи води се откриват главно в южната част на страната- около 150 извора. Студените пробладават в северната част на държавата. Там се намират около 80 извора. Някои от минералните извори откриваме вследствие на сондаж. Повечето от басейните в хотелите в България са напълнени именно с минерална вода, защото освен забавленията, които предлагат, хотелиерите искат да предложат и лечебен релакс на своите клиенти. Но освен в хотели, хората могат да открият дори и цели селища , които предлагат балнеолечебници. Например Хисар, Бургас, Сапарева баня, Сандански, София, Сливенски бани, Кюстендил, Нареченските минерални бани. В Южна България, където са горещите (хипертермални) води, има в долините на Струма и Места, в Родопитеи Рила . Също минерални извори има в Задбалканския разлом и по северното подножие на Главната Старопланинска верига.
В зависимост от минерализацията на водите, те се препоръчват при различни видове болести. В България водите са силно и средноминерализирани. За питейно балнеолечение се препоръчват при стомашно-чревни, чернодробно- жлъчни, ендокринно-обменни, хронични и бъбречно-урологични интоксикации. А външни балнеолечения се препоръчват при възпалителни , гинекологични, неврологични и ревматични заболявания. Минералните води се аизползват и са инхалационно лечение, предимно при заболяванията на на дихателната система от възпалително, алергично и токсично естество- трахеите, бронхиална астма, хронична пневмония и д.р
Изградени са много СПА центрове в България и са силно посещаеми както от българи, така и от туристи. Но еколозите прогнозират, че ако замърсяването на водата и въздуха, както и химическите обработки продължават, след години цената на минералната вода ще стане прекалено висока и ще бъде непосилно за голяма част от народа да се възползва от лечебните, дори и питейните й свойства.
В България има над 225 находища на минерални извори, но водата се използва не само за балнеолечение, комунално-битови нужди, бутилиране и басейни, но и за стопански цели.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here