Минерални басейни в България

басейни с минерална вода

Минералната вода е вода, която съдържа в себе си минерали и други вещества, използвани за лечебни и терапевтични действия. Тези вещества променят и нейния вкус. Способностите ѝ да засилва имунната система и да изчиства тялото от токсините са добре познати.

Ако се използува по правилния начин, минералната вода може да лекува тежки заболявания. Тази вода е позната на човечеството още от дълбока древност. Още древните римляни създали някои от най-известните балнеолечебници именно тук.

Инженерите и производителите твърдят, че българинът все повече се интересува от качеството на водата. Не са много страните в Европа, които могат да се конкурират с богатството на българските находища. Минералните води се делят на няколко вида, в зависимост от химичния им състав:

-силно минерализирани (15-30g/l) – препоръчва се за пиене. Възстановява изгубените витамини и минерални соли

-умерено минерализирани (2-15 g/l)

-слабо минерализирани (до 2 g/)

В зависимост от температурата минералните води се делят на:

-студени – до 37 градуса (температурата на човешкото тяло)

-топли (от 37 до 60 градуса)

-горещи (над 60 градуса)- най-големите от тях са в Сапарева баня

В българските водни басейни можем да открием всички видове минерална вода, познати до сега. Водата в тях е снабдена от извори, което гарантира чистотата ѝ, поради голямата дълбочина, от която извира водата в тях.

В България находища на топли и горещи води се откриват главно в южната част на страната- около 150 извора. Студените пробладават в северната част на държавата. Там се намират около 80 извора. Някои от минералните извори откриваме вследствие на сондаж. Повечето от басейните в хотелите в България са напълнени именно с минерална вода, защото освен забавленията, които предлагат, хотелиерите искат да предложат и лечебен релакс на своите клиенти.

Но освен в хотели, хората могат да открият дори и цели селища, които предлагат балнеолечебници. Например Хисар, Бургас, Сапарева баня, Сандански, София, Сливенски бани, Кюстендил, Нареченските минерални бани. В Южна България, където са горещите (хипертермални) води, има в долините на Струма и Места, в Родопитеи Рила . Също минерални извори има в Задбалканския разлом и по северното подножие на Главната Старопланинска верига.

В зависимост от минерализацията на водите, те се препоръчват при различни видове болести. В България водите са силно и средноминерализирани. За питейно балнеолечение се препоръчват при стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, ендокринно-обменни, хронични и бъбречно-урологични интоксикации. А външни балнеолечения се препоръчват при възпалителни, гинекологични, неврологични и ревматични заболявания.

Минералните води се използват и за инхалационно лечение, предимно при заболяванията на на дихателната система от възпалително, алергично и токсично естество – трахеите, бронхиална астма, хронична пневмония и др.

Изградени са много СПА центрове в България и са силно посещаеми както от българи, така и от туристи. Но еколозите прогнозират, че ако замърсяването на водата и въздуха, както и химическите обработки продължават, след години цената на минералната вода ще стане прекалено висока и ще бъде непосилно за голяма част от народа да се възползва от лечебните, дори и питейните ѝ свойства.

В България има над 225 находища на минерални извори, но водата се използва не само за балнеолечение, комунално-битови нужди, бутилиране и басейни, но и за стопански цели.

Инженерите и производителите на минерална вода в България твърдят, че все повече нараства интересът на българина към състава и качеството на водата. Но освен за бутилирине и комунално-битови нужди , тя се използва както за стопански цели, така и за балнеолекуване.

Развитието на туризма в страната все повече нараства и една от причините са минералните извори и басейни. Много малко страни в Европа могат да се конкурират с България по наличие и разнообразие на минерални находища. Тук има над 225 такива, част от които сме открили чрез сондаж.

Минералната вода съдържа в себе си много вещества и минерали, които не само променят нейния вкус, но и имат лечебни и терапевтични свойства. Учените твърдят, че използвайки я по правилния начин, може да излекува и много тежки болести.

В зависимост от химичния си състав, минералните води се делят на няколко вида: силно минерализирани (15-30g/l), умерено минерализирани (2-15 g/l) и слабо минерализирани ( до 2 g/). Силно минерализираните се препоръчват за пиене, защото възстановяват изгубените витамини и минерални соли. Способностите на минералната вода да засилва имунната система са добре познати.

Но освен по степента на минерализация, минералните води се разделят на няколко вида, в зависимост от температурата си: студени ( до 37 градуса- такава е температурата и на човешкото тяло), топли (от 37 до 60 градуса) и горещи (над 60 градуса).

Лековитите способности на минералната вода са познати още от дълбока древност на траките. А римляните са построили първите балнеолечебници именно тук, в България.
В българските минерални басейни откриваме всички видове минерална вода, познати до сега. Учените казват, че може да се гарантира кристалната ѝ чистота, поради това, че извира от много големи дълбочини. Това я предпазва от мръсотиите, които има в почвите.

Студени минерални извори има главно в северна България- около 80 извора.

Топли и горещи (хипертермални) минерални извори има главно в южна България –около 150 извора- в долините на Струма и Места, както и в Родопите и Рила. Има и цели селища, предлагащи балнеолечения- Хисар, Бургас, Сапарева баня, Сандански, София, Сливенски бани, Нареченски минерални бани.

Също минерални извори има в Задбалканския разлом и по северното подножие на Главната Старопланинска верига.

Повечето от басейните в българските хотели съдържат именно минерална вода, за да може освен на забавления, клиентът да се отдаде и на лечебен релакс.

В зависимост от минерализацията на водите, могат да се лекуват различни видове болести:

  •   Външните балнеолечения се препоръчват при възпалителни , гинекологични, неврологични и ревматични заболявания.
  •   За питейно балнеолечение се препоръчват при стомашно-чревни, чернодробно- жлъчни, ендокринно-обменни, хронични и бъбречно-урологични интоксикации.
  •   Минералните води се използват и са инхалационно лечение, предимно при заболяванията на на дихателната система от възпалително, алергично и токсично естество- трахеите, бронхиална астма, хронична пневмония и д.р

Българските СПА центрова са посещаеми както от българи, така и от туристи. За съжаление обаче еколозите твърдят, че ако продължи замърсяването на въздуха и водата, както и химическите обработки, след години цената на водата ще стане прекалено висока за голяма част от хората, както за балнеолечение, така и за комунално-битовите им нужди.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here