Мъжете, които можеха да бъдат

This undated recent handout picture released on June 9, 2015 by the Nuremberg-based Weidler auction house shows a reproduction of a painting "Still Life with Flowers", a watercolor dated 1910 and signed A Hitler. Watercolour paintings and drawings by Adolf Hitler from about 100 years ago are set to go up for auction in southern Germany between June 18 and 20, 2015, the auctioneers said on June 9, 2015.RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / AUKTIONSHAUS WEIDLER" NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Казват, че криминално проявените личности стават такива в последствие, а не се раждат криминални. Същото може да се каже и за най-лошия вид, който човечеството може да предложи.

Какво прави човек това, което е?

Има много решаващи фактори в живота, които повлияват на избрания път. Е, това са историите на трима мъже, които можеха да не бъдат това, което са били.

Хитлер – Художникът

hitler-hudozhnik1Преди да реши да стане масов убиец и като цяло да мрази целия свят (с изключение на хора със силен афинитет към самобръсначки и кожа),  Хитлер имал една единствена любов и това било рисуването.

След смъртта на баща си, той заживял в сиропиталище и за да помага на майка си продавал картини, които копирали пощенски картички. За съжаление комисията в Академията за Изкуства не го приемат и при двата му опита да стане художник с довода, че му липсва талант.

След като и майка му починала, той дал пенсията на сестра си и бил неспособен да се издържа. Всичко завършило в бедните къщи и приютите, където се зародил антисемитизма му и в крайна сметка се присъединява към армията в началото на Първата световна война. Останалото е история.

Обзалагам се, че  претенциозната комисия от академията е съжалявала за решението си, след като станали свидетели на милиони смърни случаи. Разбира се… и художникът може можеше да развие анти-човешко отношение и да влезне във войната и пак да завърши по същия познат начин. Един от хората, които харесвали произведенията на Хитлер бил Др. „Смърт“ Кеворкян, който показва, че няма измерване на вкуса.

Ленин – Гимнастикът

Преди да вземе участие в кървавите революционни действия, да стане основател на главна световна сила и да подпише смъртната присъда на цар Николай II и семейството му, Владимир Илич Ленин бил отличен ученик и гимнастик. Баща му бил учител и имал доста либерални виждания в насока демокрация и универсално обучение.

Добрата почва под краката на Вова, започнала да се пропуква, когато баща му починал и на следващата година брат му бил екзекутиран, след обвинение в съучастничество в убийството на Александър III. Семейството било посрамено и Вова добрият ученик вече не съществувал. Родил се Владимир Ленин.

Сянката на брат му скоро застигнала и него и той бил изключен от университета за участие в студентски протест. Въпреки, че той и майка му пишат писма до висшите органи да бъде приет отново, молбите им били отхвърлени, заради славата на брат му. Владимир казва на сестра си, че те не трябва да поемат по този път. И в действителност не го прави. Неговите революционни вярвания застават в основата на ръководството и унищожението на масите.

Какви щяха да са вярванията на този умен, атлетичен младеж, ако съдбата не го беше повела по този път?

Щеше ли да бъде виден аристократ с реалната възможност да бъде застрелян по време на революцията, която все някога щяла да се случи?

Щеше ли комунистическа Русия да просъществува толкова дълго?

Без Ленин никога нямаше да има Сталин. Или щеше да поеме същия път евентуално, по един или друг начин?

Сталин – Свещенникът

Йозеф (Сосо) Сталин бил роден в Грузия в бедно семейство. Майка му, която се омъжила на 16 години, била дъщеря на крепостен селянин и била дълбоко религиозна. Баща му, обущар и работник във фабрика за производство на военни ботуши, бил ужасен алкохолик. Веднъж докато Сталин още бил бебе, баща му го хвърлил на земята с такава сила, че Сосо уринирал кръв в продължение на няколко дена. Майка му най-после събрала сили и напуснала мъжа си.

От самото раждане на Сталин, майка му била решила той да стане свещенник. Тя работела много, за да може да изкарва пари за обучението и учебниците му. Сосо завършил теологичен колеж и влезнал в Семинарията. Там той се повлиял от революционната вълна и напуснал Семинарията, за да стане Сталин.

А ако Сталин беше наследил професията на баща си? Какво щеше да се случи, ако баща му не беше алкохолик? Или ако не беше попадал под влиянието на Ленин преди да стане толкова могъщ  Глава на Съветския Съюз?

Бих напрвил предположение, че Русия щеше да има коренно различна история. СССР щеше да има повече учени, философи и личности с други звания на интелигенцията.  30 милиона души можеха да доживеят старините си, както и изхода от Втората световна война можеше да бъде различен.

Объркващо и стряскащо е да мислим за всички „можеха“ и „не можеха“ да се случат на тези мъже или на безброй други, ако бяха поели по друг път. За добро или лошо.

Дали светът, който ние познаваме, щеше да бъде драстично пренареден или някои друг щеше да бъде на тяхно място, като марионетка на Съдбата?

Кой знае?

Светът е достатъчно труден за разбиране и без да затормозяваме ума си с мисли в тази насока.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here