Най-скъпите спортове

Понятието „най-скъп спорт” днес е вече твърде размито.

Всички спортове са сравнително достъпни за практикуване.

Скъпите спортове обаче се отличават с това, че богатите не искат да ги упражняват с обикновените хора, а предпочитат  да членуват в шикозни частни  клубове и да спортуват на луксозни и престижни места, затворени за простолюдието.

Един от най-скъпите спортове е голфът. Слави се като „запазен”за богатите. За да практикуват голф, те се записват на курсове, които са с високи цени и плащат солени годишни такси за членство в затворен голф-клуб. Снабдяват се с най-луксозните екипи, стикове и колички за голф. По този начин харчат милионите си, срещат се с други като тях и казват, че да спортуват голф е престижно.

Ездата за богатите се определя от елитни коне, скъпа екипировка и закрит частен клуб.

Конните надбягвания и до днес ги наричат „спортът на кралете”, защото състезателните коне са твърде скъпи за всеки. Разходите по грижите за тях и тренировките им са свързани с огромни инвестиции.

Богаташите карат ски не защото са перфектни скиори, а единствено, за да упражняват този спорт в най-моднитеи луксозни зимни курорти. Там те пристигат с чартърни полети, настаняват се в специално наети за тях хижи и наемат най-добрите ски учители.

Наред с голфа, ездата, ски спортовете, тениса, автомобилните състезания, отличени като едни от най-скъпите спортове, се нарежда и плаването с яхта. Този спорт за релаксиране, за своеобразно състезание или за риболов, може да струва на богатите и милиони евро. Много от тях го практикуват, защото просто обичат плаването.

Независимо дали за ветроходна или за моторна яхта става въпрос, притежанието на яхта си остава скъпо удоволствие. Да, гордите собственици на яхти са хора, които определено нямат проблем с парите и разполагат с много свободно време.

Яхтата е луксозна придобивка, която изисква много грижи и средства  по поддръжката, зазимяването и съответните пристанищни такси. Грубо изчислено разходите по една яхта годишно струват около 10% от нейната цена.

Колкото е по-луксозна тя, толкова е по-скъпа. Продават се и яхти на лизинг, а също така и употребявани яхти.

Много свободолюбиви хора искат да плават и да се насладят на удоволствието да управляват такъв красив плавателен съд. Това завладяващо чувство вече е напълно възможно с взимането на яхта под наем. Отдават се ветроходни и моторни яхти от среден клас, а също и луксозни модели яхти. По желание, яхтата може да бъде наета за един или повече дни. Така може да се обходи българското и гръцкото крайбрежие. Цените за наем са различни и се определят от модела на наетата яхта.Наемането става много лесно дори и онлайн. Достатъчно е да се направи заявка и да се внесе депозит  в размер от 10% до 30% от цялата сума за наема по банков път.

Най-добър контакт с необятната морска шир се получава при управлението на ветроходна яхта като Ван Де Щат. По този начин се постига пряк  контакт с природата и се усеща реалната свобода. За овладяване управлението на ветроходна яхта са необходими различни умения – отплаване от брега, навигация в морето, правилно определяне на режима на плаване, пристан на брега и други важни дейности за ветроходството. Препоръчително е, преди усъвършенстване на тези умения, да има доверен опитен капитан на яхтата. С негова помощ, дори и начинаещите, лесно могат да се справят с предизвикателствата на ветроходството.

Ветроходна яхта за романтично настроените яхтсмени може да бъде наета, в резултат на това наемателите получават стилна и бърза яхта с 3 каюти и 6 спални места с включени в цената застраховка, гориво и услугите на капитан. Не са включени единствено пристанищните такси. Идеята за капитан на яхтата е добра, защото дори и някои от наемателите да е добър в управлението, наличието на упълномощен капитан внася сигурност и спокойствие при това морско приключение.

Луксозна ветроходна яхта на марката Bavaria може да се наеме за 3 или за 7 дни. Яхтата е с 2 каюти и 4 спални места. Малка , но просторна яхта, снабдена  и с компютърно управление. В цената за наем са включени застраховка и капитан. Горивото и пристанищните такси се заплащат отделно.

За всички, които обичат бързите скорости в морето и екстремните преживявания, се предлагат под наем моторни яхти. Луксът, който предлагат тези плавателни съдове е невероятен.

Наемът на яхта от серията Azimut с две каюти и 6 спални места за 1 ден е една добра възможност. Цената включвазастраховката и услугите на капитан, а горивото и пристанищните такси се заплащат допълнително.

Може да се наеме малка моторна яхта, производство на фирма Beneteau. Тя е с по-къса дължина, с по-ниска мощност на двигателя и само с 1 каюта. Условията по наемането са същите, както при останалите модели моторни яхти.

Управлението на една моторна яхта включва правилното отплаване от брега, маневриране в морето и заставане на пристан. Необходими са и познания, свързани с устройството на плавателния съд,принципа на работа на двигателя и познаване на самата навигация.

Преди наемането на яхта, всички желаещи получават подробна информация за нейното оборудване и специфични особености, както и подробности за избрания маршрут на плаване.

Отдаваните яхти под наем отговарят на определените изисквания за безопасност. Така всички предпоставки за сигурно, вълнуващо и екзотично  морско приключение са налице при това завладяващо изживяване.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here