Най-старата звездна карта в света ще бъде продадена на търг в Лондон

Най-старата звездна карта (диптих) в света, нарисувана от германския ренесансов художник Албрехт Дюрер, която показва небесата на север заедно със знаците на зодиака, ще бъде продадена на търг на „Sotheby’s“ в Лондон, като от Guardian научихме, че се очаква цената да надхвърли 180 000 паунда.

Отпечатаните графики били направени като продукт от търговско споразумение между Дюрер и двама астрономи – германеца Конрад Хайнфогел и венецианеца Йоханес Стабиус.

В диптихът небесните тела са представени динамично в триизмерно пространство и ясно изобразени с тяхното живописно и изкусно оцветяване, което придава на произведението една особена атрактивност. Настрана от фантастичните създания, които са композирани в кръг около центъра, графиките впечатляват и с историята си на изключително копиран научен източник, който точно показва разположението на звездите в 48-те съзвездия, определени от египетския географ, астроном и астролог Клавдий Птолемей. Южното полукълбо, на което астрономите все още не били направили карта до 1515г., е почти празно в изобразяването на графиките.

Художественото изображение на небето над северното полукълбо включва и портрета на Птолемей, заедно с изображенията на гръцкия, ислямския и римския астрономи Арат, Ал Суфи и Марк Манилиус.

Броени копия (10), отпечатани от тази гравюра на дърво, са оцелели в архива на академични институции или в музейни изложби, като само 3 са запазени с изкусно оцветяване като това на предлагания диптих от „Sotheby’s“.

Произходът на това копие било неизвестно, докато не било закупено от френски дилър, който го запазил в продължение на векове в дома си. Северин Накерс, директор на отдела, който се занимава със старите майстори, към „Sotheby’s“, предполага, че състоянието на това произведение се е запазило, защото било сгънато в книга и не било засегнато от светлина. Диптихът ще бъде продаден на 30 март в Лондон, като на този търг ще бъдат предложени и други работи на Дюрер, Рембранд, Едвард Мунк и Пол Гоген.

ВАШЕТО МНЕНИЕ

Please enter your comment!
Please enter your name here