НачалоАвтоНаръчник за безопасно шофиране при зимни условия

Наръчник за безопасно шофиране при зимни условия

Съществуват няколко прости правила, които могат да ни осигурят безопасност на движението, като планирането и подготвянето за пътуване най-малко в деня преди него.

Проверка на автомобила: Прегледахте ли нивата на горивото, антифриза и течността за чистачките напоследък? Налягането в гумите нормално ли е? Ако смразяващо време и сняг са част от синоптичните прогнози, обмислете отдръпването на чистачките от стъклата, за да предотвратите замръзването на гумата за стъклото.

Нагласете по-ранна аларма: Бъдете сигурни, че сте си дали достатъчно време да почистите колата си напълно преди пътуването: обидно е да се шофира със замръзнали или заскрежени стъкла.

Не оставяйте автомобила си без надзор с включен двигател. Не само, че е незаконно на магистралите, но и в случай на кражба застраховката ви ще бъде безсилна.

В случай на сняг почистете покрива и предния и задния капак, за да предотвратите свличането при спиране, което автоматично застрашава и другите ползватели на пътя. Което от своя страна напомня да стоите далеч от непочистени автомобили, защото снега и леда могат да полетят към вас при по-висока скорост и да причинят съответно неприятни последици.

Шофирайте на по-висока предавка от обикновено, например 3-та вместо 2-ра скорост. Това ще редуцира риска от подхлъзване на колелата.

Не пропускайте: Как да изберем най-добрите зимни гуми

Планирайте намаляването на скоростта или спирането в подходящия момент: Може да отнеме 10 пъти повече време да спрете в зимни условия, така че ако мислите, че имате прекалено голяма дистанция, оставете малко повече. Отпуснете педала на газта и позволете на колата да спре под собствената си пара, като сменяте бавно предавките. Използвайте спирачката умерено и внимателно, като се опитвате да я избягвате на завои и наклони. Спирайте когато можете, не когато трябва.

Обръщайте внимание на пътната настилка, особено на мостове и надлези: Студеният въздух, който преминава през настилката често причинява замръзване. Бъдете внимателни и с покритите зони също така, защото ако слънцето не достига настилката, може съвсем несъзнателно да карате на ледена повърхност.

Пътните маркировки могат да бъдат по-малко видими на определени места, специално кръстовища, поради натрупан сняг или сол и пясък. Не очаквайте другите да знаят къде да спрат. Оглеждайте се за пролуки между сградите, които да индикират за кръстовища.

Планувайте почивките си по пътя: Ако пътувате колективно, поддържайте връзка с колегите, приятелите и познатите, за да ги информирате за прогреса и очакваното време на пристигане. Направете реалистична преценка на времето, което може да ви отнеме изминаването на избраната от вас траектория и се опитайте да избягвате пътуването през нощта, ако е възможно.

Последно, но и най-важно, поддържайте топлата атмосфера като се заредите с топли напитки, одеала и водонепромокаеми дрехи. Най-вероятно ще имате нужда и от слънчеви очила поради заслепяващото или по-скоро досадно зимно слънце.

По материали от Promobile.bg

Най-новото

Кои очила Ray Ban да изберете този сезон?

Кои са най-иконичните модели слънчеви очила Ray-Ban? Като лидер в производството на луксозни слънчеви очила,...

Препоръки за предпазни мерки и лични предпазни средства 

Основни принципи за безопасност Предпазните мерки при работа с въздушен компресор са от изключителна важност...

Най-популярните криптовалути на пазара

Светът на дигиталните плащания се развива с изключително бързи темпове, а криптовалутите набират все...

Шпиндлерув Млин

Шпиндлерув Млин (Špindlerův Mlýn) е живописен планински град, разположен в планината Крконоше (Krkonoše) в...

Още по темата